Schapendoes

Livlig, vaksam och vänlig Livlig, arbetsvillig och vänlig är omdömen som ges den här rasen. Schapendoes påminner rätt mycket om briard, men är ett par...

Livlig, vaksam och vänlig

Schapendoes

Livlig, arbetsvillig och vänlig är omdömen som ges den här rasen.

Schapendoes påminner rätt mycket om briard, men är ett par nummer mindre. Som en minibriard. Det är mycket intelligent och lättlärd. Den är också mycket arbetsvillig, vilket är egenskaper som uppfödare av rasen naturligtvis tycker om och vill ta vara på.
Schapendoes
Schapendoes fungerar bra för de flesta hundsporter, men tycks särskilt lämpliga för lydnadssporterna och inte minst agility.

Det finns massor av sätt att meritera sina hundar. De nämnda hundsporterna agility och lydnad är ett par sätt, som bevisar rasens arbetsvilja. Ett annat, nog så viktigt sätt är att meritera hunden på utställning. Där ställs hundens uteseende och i viss mån också mentalitet, mot den fastställda standarden för rasen. Även om domarna på utställning har en förmåga att tolka denna standard mycket personligt, så är framgångar på utställning värdefullt för en kennelägare.

Att kunna sätta titeln SUCH (Svensk utställningschampion) framför avelstikens namn är guld värt!

I Sverige registrerades den första Schapendoesen så sent som 1996, då rörde det sig om fem hundar. Drygt tio år senar, 2007 registrerades 144 individer vårt land. 2013 registrerade Svenska Kennelklubben 187 schapendoes.
Schapendoes
Rasen är i grunden en vallhund och visar de typiska kännetecknen för den rasgruppen, det vill säga lyhördhet, samarbetsvilja och stor arbetslust.

Ursprungsland: Nederländerna
Temperament: Livlig, vaksam, vänlig, modig, uppmärksam och intelligent
Vikt tik: 12-20 kg, hane: 12-25 kg
Höjd tik: 40-47 cm, hane: 43-50 cm
Färg/päls: Alla färger är tillåtna men vanligast är svart och grå/blå samt vit/svart eller svart – dock har den bruna färgen ökat kraftigt i popularitet. Pälsen är relativt lätt att sköta i jämförelse med andra hundraser som har liknande längd och mängd av päls.

Läs mer om rasen här.

Schapendoes

Schapendoes

Scroll to Top