Vad är budföring?

På den senaste träffen på valpkursen berättade instruktören om bruksgrenarna och nämnde då något som heter budföring, utan att gå närmare in på vad det...

På den senaste träffen på valpkursen berättade instruktören om bruksgrenarna och nämnde då något som heter budföring, utan att gå närmare in på vad det är. Han sa i alla fall att hundarna tycker det är jättekul! Vet du vad det är?

Hundvetare Hans Norling svarar:

Budföring är en av grenarna i “brukset”. Det hela går ut på att hunden på kommando ska skickas från föraren till en annan person, som i sin tur skickar tillbaks hunden. Sträckan är upp till 100 meter, beroende på klass. Man kan enkelt träna in det genom att, till exempel husse och matte ställer sig mitt emot varandra och har hunden mellan sig. Börja med att matte är aktiv och lockar med sig hunden, samtidigt som hon tar några steg bakåt. Belöna med godis. Matte blir sedan inaktiv, medan husse lockar på hunden på samma sätt. Rollerna byts sedan medan avståndet ökar. Det hela avslutas med att husse, matte och hunden (flocken) återsamlas vid utgångspunkten, där beröm och godis delas ut. När det här momentet är färdigt brukar kommandot “marsch” användas och de allra flesta hundar brukar älska den här sortens träning!

Scroll to Top