• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hundens bitande ett problem

  Vi har en amstaffhane som är född 3/4-14, är otroligt nyfiken och vill gärna vara där vi är hela tiden. Vi har nyligen gått valpkurs, där man i början såg att han hade en "attityd" när han möter andra hundar, vi försöker nu jobba bort det.

  Vårt problem med honom är hans bitande. Han hoppar gärna upp på oss när vi äter/lagar mat m m och då nafsar han rejält i kläder och händer/rumpan/lår. Det gör ont och kläder och händer går sönder. Han lyssnar då inte på NEJ. Jag har försökt med "hästgreppet", som vi fick lära oss på valpkursen, men han blir bara vildare och ger sig banne mig inte. På kursen, när ledaren gjorde det, så funkade det! Vill/måste få honom att sluta bita/morra (gör även det ibland samtidigt), och sluta hoppa på oss när vi äter. Hjälp mig med råd snarast , tack.

  Hundvetare Hans Norling svarar:

  Vi kan väl först klarlägga vad "hästgreppet" är för något. Man tar tag i hundens kinder och tvingar den att möta förarens ögon. Tanken är att den ska "ge sig" inför övermakten. Att din hund valde att vika undan inför kursledaren är inte så konstigt. Förmodligen hade hunden större respekt för denne än för dig och de andra i din familj. Han/hon visade alltså större ledarskap och det är nog just där problemet finns. Hunden verkar inte ta era korrigeringar på allvar. Han tycks skruva upp sig mer och mer, tills han själv inte kan hantera sitt sinnestillstånd.

  Jag tycker ni ska prova att lugnt, vänligt men mycket bestämt förpassa hunden ut ur köket när han börjar med sitt ofog. Ställ ett kompostgaller i dörröppningen. På så sätt är han ändå med, men kan inte hålla på med sina hyss.

  Till de värsta "straff" en hund kan få, är att inte få vara med flocken. På det här sättet blir det ett sorts mellanting. Han är med, men kan inte busa.

  Var konsekventa och vidta den här åtgärden varenda gång han sätter igång med buset.

  För hunden är det ännu så länge lek. Men om ni inte tar tag i det, kan det utvecklas till något mycket obehagligt!

  Var också noga med att alltid befästa ditt och din familjs ledarskap. Du kan träna detta i hur många situationer som helst varje dag. Det handlar om så enkla saker, som att hunden måste sitta och vänta på "varsågod" innan den får sin mat. Samma sak när ni ska gå ut. Hunden måste sitta innanför dörren och vänta på "varsågod" innan den går ut. Du hittar säkert massor av andra tillfällen att träna det här på.

  Hoppas allt löser sig för dig!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!