• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Är alla hundfoder lika bra?

  Jag har hört att alla foder är lika bra. Det gäller bara att välja det som hunden och ägaren trivs bäst med. Stämmer det? En hund i bekantskapskretsen har i hela sitt liv ätit ett billigt foder från livsmedelsaffären. Hunden är 11 år, pigg och glad med fin päls. Det skulle tyda på att det inte är någon större näringsmässig skillnad, eller?

  Veterinär Erik Lundberg svarar:

  Olika foder passar olika bra till olika hundar. Det är påtagliga skillnader mellan olika märken. Dessutom ändrar bolagen ibland ingredienser i foder av samma märke. Hur foderråvarorna har hanterats och bakats ihop till hundmat påverkar också.

   

  Många foderfirmor försöker anpassa sina foder till de olika näringskrav som olika hundar har. Växande valpar till skillnad mot seniorer och tävlingshundar på elitnivå till skillnad mot soffvovven.

   

  Det finns inget enkelt test som visar om ett foder är bra eller dåligt. Långvarig utfodring av många olika hundar ger med tiden erfarenhet. Diskutera foder med gamla rutinerade uppfödare – med flera olika och tänk på att deras erfarenheter gäller just de raser de fött upp.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!