Min hund har svalt en kula!

Min hund har svalt en liten slät glaskula. Jag vet inte när man ska uppsöka veterinär och vilka tecken som man ska vara uppmärksam på....

Min hund har svalt en liten slät glaskula. Jag vet inte när man ska uppsöka veterinär och vilka tecken som man ska vara uppmärksam på. Min hund är tre år och har aldrig haft några problem med magen. Han är en blandning mellan dobberman, schäfer och rottweiler och visar inte gärna att han har ont, men när det verkligen är akut, då säger han till. Självklart kan jag tyda i hans ögon om det är något fel, men ibland märks det inte så väl.

Vad ska man göra?

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Din hund har en sådan storlek att en liten glaskula borde kunna passera ut genom tarmarna. Kontrollera avföringen extra noga de närmsta dagarna.

Så länge som hunden mår bra och inte har några besvär kan du avvakta. Om kulan skulle fastna i tarmen brukar symtomen bli dramatiska. Hunden börjar må illa, får buksmärtor och kräks, oftast intensivt.

En del föremål kan bli liggande i magsäcken och irritera slemhinnan. Är de runda kan de ibland fungera som en plugg och täppa till nedre magmunnen. Resultatet blir periodvisa kräkningar.

Misstänker du att hundens besvär kan bero på ett främmande föremål ska den undersökas på djurklinik.

Röntgen, ibland ultraljud eller fiberendoskopi, kan behövas. Vid behov får föremålet opereras ut.

Scroll to Top