• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vår hund äter hundbajs!

  Vi har en underbar hund, en golden retriever, snart 7 år gammal, som har en ful vana. När vi är ute med honom så äter han hundbajs, är det normalt? Fattas det någonting i hans kost som han skall ersätta?
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  Hundar som äter avföring har sällan några medicinska besvär och får sällan någon bristfällig kost som de försöker kompensera. Om hunden verkar frisk i övrigt rör det sig nästan alltid om psykiska orsaker. Frågan är då om det är onormalt eller inte.

  För en tik med små valpar är det normalt att äta upp valparnas avföring för att städa lyan och hålla andra rovdjur borta. Hundar och vargar är aktiva matletare och undersöker det mesta för att se om det kan ätas eller inte. Man måste komma ihåg att avföring av alla de slag är intressant och spännande för hunden. De tycker inte alls att det är äckligt eller luktar illa.

  Så steget till att börja äta det är inte så långt.

  De flesta normala beteenden kan ibland uttryckas på ett onormalt sätt. Att kontrollera att dörren är låst innan man går hemifrån är bra och normalt. Kontrollerar man 5-10 gånger, och sedan går och tänker på det hela dagen är det inte funktionellt och normalt.

  På samma sätt kan hunden börja överdriva beteenden.

  Har du bara problem ibland bör du själv, gärna med hjälp av en erfaren hundtränare, kunna minska din hunds intresse att äta upp avföringen.

  Om hunden hela tiden letar avföring att äta, och inte kan hindras med normala träningsmetoder, har han förmodligen utvecklat ett tvångsbeteende som kan vara svårare att korrigera. En munkorg kan förhindra att han får det i sig, men man måste försöka bryta tvångsbeteendet i sig. Moderna psykofarmaka kan vara till god hjälp, men träning är alltid den viktigaste faktorn. Börja med att ta kontakt med en erfaren tränare eller hundpsykolog.

  Får du inte resultat eller om du misstänker tvångsbeteende tar du kontakt med en veterinär med erfarenhet av beteendeterapi.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!