• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Slemmet kan bero på främmande föremål i näsan

  Vi har en jack russel-hund, 6 år, som snorar och kväljer, men han kräks inte. Det kommer segt slem ur näsan. Han ser ut som om han ska kvävas när det är som värst. Slemmet luktar också väldigt illa.

  Vi har varit på djursjukhuset, där de tog prover och röntgade honom. Sedan fick han medicin mot noskvalster och penicillin, men inget hjälpte. De sade att det är hans luftvägar som spökar.

  För övrigt är han pigg, men det här är väldigt jobbigt. Vad gör vi?
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  Av din berättelse förstår jag att problemet har pågått ett tag.

  Den dåliga lukten brukar bero på att bakterier är inblandade, en odling och resistensbestämning visar vilka antibiotika som fungerar bäst.

  Grundfrågan är naturligtvis varför Linus har drabbats av infektionen och varför den inte ger sig. Förutsatt att djursjukhuset har röntgat både noshåla och tandrötter ordentligt är nästa steg att titta upp i hans näshåla med ett rhinoskop. Det är ett smalt optiskt instrument som man kan titta igenom näshålan med. Vanliga fynd är främmande föremål och ibland hos äldre djur små tumörer. Träbitar och växtdelar syns inte på röntgen utan rhinoskopi behövs i dessa fall.

  Hittar man ingen uppenbar grundorsak brukar rätt antibiotika under lång tid i kombination med slemhinneavsvällande mediciner kunna läka ut infektionen. Tag kontakt med djursjukhuset igen och fråga om de har möjlighet att rhinoskopera Linus
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!