Ska vi operera bort knölen?

Vår hund har fått en knöl på sidan. Den verkar sitta löst i huden, men har växt ganska fort. Vi får så många förslag, en...

Vår hund har fått en knöl på sidan. Den verkar sitta löst i huden, men har växt ganska fort. Vi får så många förslag, en del säger att vi skall operera, andra att det är onödigt och att det bara sprids om man skär i den. Hur är det bäst att göra?
Veterinär Erik Lundberg svarar:

Knölar och tumörer av olika slag tillhör det vanligaste frågorna på en smådjursklinik idag. Så här brukar jag resonera:

Först vill jag veta vad det är för knuta. En del är mycket typiska och man ser direkt vad det är. Andra, som ligger djupare, vet man aldrig säkert vad de är. Då är det enklaste att ta en nålbiopsi. En tunn injektionsnål sticks in och dras ut ur knölen. Med rätt teknik känns det knappt. I många fall kan man direkt i mikroskopet avgöra vad det är för knuta och hur den kommer att utvecklas.

Om jag vet att det är en ofarlig knuta som inte kommer att besvära djuret får den gärna sitta kvar. Om knutan är eller kan vara en tumör som riskerar att förkorta livet genom t ex spridning eller som kan ge obehag och smärta, ska den opereras bort. Man ska inte vänta och se om den växer – då kan det vara för sent.

Vid operationen skär man runt knölen, inte i den. Då sprider man inga farliga celler. Den borttagna knutan skickas till en patolog som fastställer vad det är för sorts nybildning och om den kan vara farlig.

Så mitt råd är att du vänder dig till en veterinär/klinik där du kan få knutan bedömd och ni tillsammans kan besluta vad som är bäst för just din hund.