• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hundens ögon bara rinner!

  Vår hund har fått någon sorts ögoninfektion som inte vill gå bort.

  Vi har provat ögonsalvor och droppar och de hjälper kanske för stunden.

  Nu är hon värre än vanligt och kliar sig mot mattan.

  Vi har fått fucitalmic och cloromycetin och undrar om det finns någon starkare medicin eller om du har andra tips på vad vi kan göra.
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  På hund är det sällan som en bakteriell infektion ensam ger långvariga ögonproblem.

  Det brukar nästan alltid finnas en bakomliggande orsak så det är viktigt att göra en ordentlig och grundlig undersökning.

  Hos unga hundar är det vanligt med ständigt röda, lite inflammerade ögon.

  Ofta rör det sig om en överreaktion i ett omoget immunförsvar, en follikulär konjunktivit. Är den lindrig och inte besvärande för hunden avvaktar man ofta tills hunden blir äldre. Har hunden mer besvär finns det läkemedel att ta till.

  Naturligtvis måste man först utesluta andra orsaker till irritationen så att det inte rör sig om exempelvis felväxande ögonhår eller felställningar av ögonlocken.

  Båda ganska vanliga besvär hos unga hundar och som behandlas på helt andra sätt.

  Ett vanligt problem hos äldre hundar är att tårproduktionen minskat. Ögat blir då torrt, hornhinnan får ont om näring och skyddet mot bakterier sämre.

  Tårproduktionen kan mätas hos veterinär med en enkel teststicka och bra tårersättningsdroppar finns receptfritt på apoteket. Bäst är naturligtvis om man kan få igång den egna produktionen av tårar igen. Vi brukar försöka med olika läkemedel, ibland går det bra men andra gånger är man hänvisad till tårersättning.

  Det finns många andra ögon- och allmänsjukdomar som kan ge de symtom du beskriver. Tala med din veterinär om en remiss till en ögonspecialist. Du kan också kontakta de större djurklinikerna eller djursjukhusen där du bor. De brukar ha tillgång till en veterinär med intresse för ögonsjukdomar.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!