Plocka fröer kan man göra av många skilda ­orsaker. Det kan exempelvis hjälpa till att bevara gamla kultursorter som ­annars riskerar att försvinna ­eller bli ovanliga med tiden.

Vilka fröer man väljer att plocka beror såklart främst på vilka växter man gillar och gärna vill fortsätta ha i sin trädgård nästkommande år. Det är inte ovanligt att frö­firmorna ändrar sitt sortiment år från år och det är inte självklart att dina givna favoriter finns på fröhyllan till våren. Plockar du själv fröerna kan du vara säker på att få ha kvar dina älsklingar.

Läs även: Så tar du hand om pollinatörerna i trädgården på hösten och vintern – 5 växter att satsa på

Vissa fröer är busenkla att ta tillvara och har en bra grobarhet, medan andra är lite svårare och vissa kan man skippa helt. Dit hör F1 hybriderna som är korsningar som skapats av mänsklig hand och plantor från deras fröer kan bli lite hur som helst, oftast helt olika moderplantan och resultatet blir sällan bra.

Ju mer fröna hinner mogna desto större grobarhet får de. Foto: Linda Sellman

Fröplockningstips!

När? Fröerna ska plockas i rätt tid och vid rätta väderförhållanden för att grobarheten ska bli som allra bäst. Välj en torr och varm dag.

Hur? För bästa resultat ska fröerna gärna få mogna så länge som möjligt på sin stjälk innan de skördas. De ska vara ordentligt torra och ändrat färg till brunt eller svart. Bryt av stängeln i papperspåsen och ruska ut alla torra fröer. Ta olika påsar till olika fröer och märk upp med en penna vad du har plockat i respektive påse.

Tips! Olika växter sätter frö vid olika tidpunkter. Om man är för sent ute kan de redan ha tappat alla sina fröer. För att förhindra det kan man knyta fast en liten påse eller en bit av en fiberduk runt fröställningen och på så vis samlas fröerna upp i den.

Läs även: 6 blommor och växter du kan plantera på hösten

Om en tomatsort som du tycker har det där lilla extra ska du självklart spara fröna från den. Foto: Linda Sellman

Torka & paketera

Det är viktigt att rensa bort alla eventuella växtrester innan du lägger ut fröerna på en bricka eller en tidning för att låta dem torka ordentligt. Blir det skräp kvar intill fröerna är det lätt att de möglar och blir förstörda. Låt fröerna ligga och torka några veckor så att de blir riktigt knastertorra innan de ska paketeras.

Läs även: 6 olika växter du kan ha i ditt badrum

Det finns olika sätt att förvara fröerna på. Antingen praktiskt och ­enkelt i kaffefilter, i pappersaskar, ­kuvert eller i egengjorda små papperspåsar. Oavsett hur man föredrar att paketera dem så ska de förvaras mörkt, torrt och ganska svalt för att behålla sin hållbarhet.

Vänta med att skörda frön från chili och tomater tills frukten är ordentligt mogen. Foto: Linda Sellman

Läs även: 6 vanliga anledningar till att dina krukväxter dör

Lätta och bra plocksorter

Blommor: Ringblomma, solros, tagetes, vallmo, luktärt, krasse, jätteverbena, zinnia, rosenskära.

Grönsaker: Bönor, ärtor, chili, paprika, tomat, dill, koriander.