Våren är igång och i rabatterna tittar pärlhyacinten först upp som en tuva av vårgröna blad. Snart syns de små knopparna som sedan slår ut i härliga små blomklasar som vajar i vårvinden.
Förutom att blommorna är en färgklick i rabatten så ger de årets första humlor och bin en bra start på säsongen. Blommans söta doft lockar till sig insekterna och delar med sig av bra näring till dem.
Det latinska namnet är Muscari och det syftar på väldoften som påminner om mysk. Pärlhyacinten har en lagom stark doft, därför är den även en bra vårlök att njuta av inomhus. Sätt några lökar i en kopp eller plocka ett knippe och blanda med knoppiga grenar i flaskor med vatten.
Bordsarrangemang med pärlhyacinter
Enklaste bordsdekorationen gör du med färgade flaskor och glas i olika höjder som du fyller med det naturen har att erbjuda just nu kombinerat med någon köpt snittblomma.
I flaskorna på bilden samsas olika sorters pärlhyacinter med snödroppar, primula, viol, lavendel, klätterhortensia och murgröna från trädgården. Ranunkeln, blåbärsriset och den småbladiga eukalyptusen kommer från blomsteraffären.
Bind en enkel krans med pärlhyacinter
Du behöver:
- Runt 25 väl utslagna pärlhyacintblommor
- Blåbärsris
- Ullgarn eller sisalsnöre
Gör så här:
- Vira ihop små kvistar av grönt blåbärsris till en lång svans. Lägg alltid topparna upp och vira fast nästa kvist på änden av den förra. Med ett ullgarn eller sisalsnöre görs kransen miljövänlig, allt går bra att slänga på komposten.
- Bind ihop de båda ändarna när du tycker att kransen fått rätt storlek. Vira gärna ytterligare ett varv med garnet för att få en stabil stomme.
- Fortsätt med att binda på pärlhyacinter och blad bit för bit. Även här ser du till att ha alla toppar uppåt och binder på nya blommor på stjälkarnas ändar. Lägg gärna till några mindre blåbärskvistar efterhand så ger det en fylligare krans.
- Nu är kransen klar! Lägg den på ett fat med vatten om du vill ha den inomhus. Ute håller den ett tag utan vatten.
Skötseltips för pärlhyacinten
Pärlhyacinten tål frost och är härdig i hela landet när den står skyddad. Den är dessutom väldigt lättskött och återkommer år från år. När de torra vårvindarna drar förbi är det bra att komma ihåg att vattna den en till två gånger i veckan.
Den trivs bäst i soligt till halvsoligt läge i en väldränerad och näringsrik jord. Ett tips är att plantera den bredvid en funkia eller en pion. Då är pärlhyacinten fin när den andra växten växer till sig, som i sin tur så småningom döljer de vissnande bladen.
Om du knipsar av blommorna så fort de blommat över så ger du löken kraft att växa till sig. Då kan den även sätta sidoskott, som ser ut som små minilökar på den stora löken. Pärlhyacinten växer i små tuvor och dessa kan du dela på ungefär vart fjärde år. Du kan även låta blomställningen gå över till fröer, vilket gör att den fröar av sig och får växa mer vilt i trädgården.
När även bladen har vissnat ska du beskära dem några centimeter ovanför löken, för det mår den bra av inför kommande växtsäsong.
Pärlhyacint i kruka
Pärlhyacinten kan med fördel dras upp i krukor och i en stor samplantering är det trevligt när de sätter färg på planteringen tidigt på våren. Vattna dem sparsamt när de står i kruka. De lökar du har njutit av i krukor inomhus kan du plantera ut i trädgården så fort dagarna är frostfria.
ANNONS