Test: Bästa dammvipporna och dammtrasorna

Vippa eller trasa – hur fångar man bäst upp allt damm inomhus? Vi har testat båda och slutsatsen är att de kompletterar varandra väl. För renast resultat behöver du en av varje. Men det skiljer en hel del mellan de olika materialen.

När det är städdags är det bra att utrusta sig med både trasa och vippa för att fånga upp allt damm. Trasan är bra för plana ytor och för att ta bort fläckar, och med vippan når du högre upp och längre in i trånga utrymmen. I vårt test har vi provdammat med några olika varianter. 

När det kommer till vipporna har Menuett i mikrofiber en slät sida som fungerar fint på plana ytor, men den stora fördelen är att den är böjbar och passar perfekt när vi vill komma åt bakom elementet. Dock är den är lite klumpig där det är för smalt.

Fjädervippa är bäst i test

Dammvippor som är statiska binder dammet – det är bara om det är en kraftig beläggning som en del partiklar virvlar iväg. Det är ganska enkelt att skaka ur det mesta ur vippan, men till slut krävs ändå att du rengör den. Mikrofiber går att tvätta i maskin medan strutsfjädrarna från Redecker görs rent med lite diskmedel och ljummet vatten för att sedan lufttorka.

Strutsfjädervippan från Redecker är vår favorit, trots att den är betydligt dyrare än övriga. Fjädrarna fångar effektivt upp alla partiklar och är smidig att använda där det är ont om plats eller bland prydnadssaker som du är rädd om. 

Swiffer har en konstruktion som gör att damm och partiklar stannar kvar och det fungerar väl. Nackdelen ur miljösynpunkt är att vippan inte kan göras ren utan får bytas ut efter hand.

Mikrofiber effektivt

Tre av fyra vippor suger effektivt också åt sig djurhår, vilket så klart uppskattas av hundägare. Nordex färgglada vippa får dock inte med sig det lite strävare håret. Annars fungerar den lätta vippan bra, särskilt där det är trångt och bland känsliga ägodelar. Den går att rengöra med tvål och vatten, men efter en längre tids användning tenderar de tunna polyestertrådarna att tova ihop sig.

Även dammtrasor i mikrofiber är effektiva eftersom den statiska elektriciteten drar till sig damm. Duken från Smart är tjock och fluffig och binder något mer damm än de andra i testet. Det är dock mindre skönt att hantera det statiska syntetmaterialet som gör att händerna känns sträva och torra, vilket särskilt gäller den tunnare duken från Skona. Smörj gärna in händerna före och efter städningen.

Naturmaterial är snällare mot miljön

En nackdel är också att dukar och vippor av syntet är av fossil råvara och mindre miljövänliga även för att de kan släppa mikroplaster vid tvätt. Bäst är att använda tvättpåsar och gärna flytande tvättmedel som inte har samma skrubbande effekt som tvättpulver.

Vi gillar dukar i naturmaterial som bambu och bomull för att de också är sköna att hantera. Den flossade bomullen är mest bekväm för händerna. Naturtrasorna glider lättare över ytorna än mikrofiber. Det mesta av dammet fastnar även i dukarna av bambu och bomull – men de drar inte åt sig katt- och hundhår riktigt på samma sätt som den statiska mikrofibern. 

Damm och hår kan skakas eller borstas av från alla dukar i testet. De flesta klarar maskintvätt bra, men duken i bambu krympte mycket. Bra att tänka på är att vid tvätt av mikrofiberdukar ska inte sköljmedel användas eftersom det gör trasan antistatisk vilket gör att dammet inte längre fastnar lika bra.

Flossad duk får 5 av 5 av testpanelen

En vanlig kökshandduk i bomull funkar också för dammtorkning, men den testade duken i flossad bomull samlar damm bättre än släta bomullsdukar.

I testet har vi fokuserat på torrdamning, även om vi gillar att våttorka för att allt upplevs renare. En nackdel med våttorkning är dock att dammet smetas ut och allt fastnar inte i trasan. 

Alla dammdukar klarar plana ytor bra, allt från bord till fönsterbräden. Men det är svårt att nå in i trängre ytor som element och även för att damma tavelramar, bokryggar, gröna växter och liknande är dammvipporna bäst. 

Smart är att satsa både på en dammvippa och dammtrasa beroende på om du bäst gillar statisk mikrofiber eller naturmaterial – så klaras städningen galant.

Så gjorde vi testet!

Vi har använt dukar och vippor för att torrdamma. Vi har också tvättat de som går att tvätta och bedömt deras kvalitet efteråt. Betygsskalan är 1–5 där 5 är högsta betyg. De priser som anges är vad vi betalat och kan skilja sig mellan butiker.

Dammdukar och dammvippor – från lägst till högst betyg

Skona Microfiber universal – drar till sig damm och djurhår

Pris/meterpris: 16,95 kr

Material: Mikrofiber, 85 % polyester, 15 % nylon.

Storlek: 33 x 33 cm

Köpinformation: Ica.se

Kommentar: Ska användas torr vid damning.

Plus: Bra pris. Tunn och smidig. Statisk och drar till sig damm, även katt- och hundhår. Bra på plana ytor. Märkt med Oeko-tex och Svanen. Håller formen bra vid maskintvätt.

Minus: Oskönt material, händer känns sträva och torra. Sämre i element och andra trånga ytor. Glider lite trögt. Av fossil råvara. Kan släppa syntetfibrer (använd tvättpåse)

Betyg: 3 av 5

Nordex dammvippa – kommer åt bra i trånga utrymmen

Pris/meterpris: 29 kr

Material: Polyester, skaft av plast.

Storlek: 10 x 65 cm

Köpinformation: Kontorsgiganten.se

Kommentar: Ögla för upphängning.

Plus: Bra längd gör att man når högt. Tunna fina trådar dammar försiktigt. Damm och hår fastnar bra. Kommer åt bra i trånga utrymmen. Kan tvättas med tvål och vatten. Billig.

Minus: De tunna trådarna tovar ihop sig lite efter ett tag. Inte så miljövänlig. Tar ej upp grövre djurhår.

Betyg: 3 av 5

Städtrasa i bambu – smidig men krymper mycket

Pris/meterpris: 39 kr

Material: Bambu

Storlek: 27 x 30 cm

Köpinformation: Gronagredelina.se

Kommentar: Kan användas både torr och våt.

Plus: Smidig. Glider lätt. Naturmaterial, bekväm för händer. Stickat tyg där damm fastnar, även en del katt- och hundhår. Bra på plana ytor. Allround även som disktrasa.

Minus: Något hårdare yta, drar till sig damm lite sämre än de andra dukarna. Krymper mycket i tvätten, blir i minsta laget. Sämre i trånga ytor. Högst pris av dukarna.

Betyg: 3 av 5

Smart Dust Cloth dammduk – mindre behaglig för händerna

Pris/meterpris: 31 kr

Material: Mikrofiber, 85 % polyester, 15 % nylon.

Storlek: 32 x 21 cm

Köpinformation: Apotea.se

Kommentar: Ska användas torr vid damning.

Plus: Statisk och drar till sig damm, även katt- och hundhår. Fluffigt tyg binder dammpartiklar. Bra på plana ytor. Märkt med Svanen. Håller formen vid maskintvätt.

Minus: Glider lite trögt. Något mindre behaglig för händer än naturmaterial. Sämre i trånga ytor som element. Av fossil råvara. Kan släppa mikroplaster (använd tvättpåse).

Betyg: 4 av 5

Menuett dammvippa – bra för element

Pris/meterpris: 39,90 kr

Material: Mikrofiber, stomme av metall, skaft av plast.

Storlek: 12 x 59 cm

Köpinformation: Jula.se

Kommentar: Ögla för upphängning.

Plus: En slät yta och en chenilleformad gör att den kan användas på både plana ytor och andra utrymmen. Böjbar stomme ger bra åtkomst. Perfekt bakom element. Maskintvätt.

Minus: Lite klumpig. Fungerar inte där det är mycket trångt eller för känsliga saker. Kan släppa syntetfiber vid tvätt (använd tvättpåse)

Betyg: 4 av 5

Swiffer Duster Starter Kit – fångar upp damm och hår bra

Pris/meterpris: 69,90 kr

Material: Återvunna syntetiska fibrer.

Storlek: 12 x 39,5 cm

Köpinformation: Clasohlson.com

Kommentar: Startkit med vippa och 5 refiller. Finns med längre skaft. Ögla för upphängning.

Plus: Smidig, når in i trånga utrymmen och bland känsliga föremål. Fångar upp och stänger in damm och hår bra.

Minus: Det mesta dammet fastnar längst ut medan det blir tomt längre in. Vippan kan inte göras ren utan byts ut.

Betyg: 4 av 5

Dammduk bomull – toppbetyg till mjukt flossad duk

Pris/meterpris: 19,90 kr

Material: Flossad bomull

Storlek: 45 x 45 cm

Köpinformation: Kontorsgiganten.se

Kommentar: I första hand för torrdamning.

Plus: Bra pris. Damm fastnar i flossad yta, även en del katt- och hundhår. Glider lätt. Bra på plana ytor. Mjukt naturmaterial, skönast för händerna av dukarna. Maskintvätt.

Minus: Svårt att nå in på element och andra trängre ytor. Tyget blir något mindre flossat efter tvätt (men funkar fint att damma med ändå).

Betyg: 5 av 5

Redecker dammvippa strutsfjädrar – testfavorit

Pris/meterpris: 145 kr

Material: Strutfjädrar, skaft i lackat trä med läderdetaljer.

Storlek: 18 x 30 cm

Köpinformation: Jordklok.se

Kommentar: Finns med längre skaft. Ögla för upphängning.

Plus: Fluffiga, mjuka fjädrar som passar perfekt för känsliga ytor och saker. Damm och hår fäster bra. Rengörs med diskmedel och vatten. Håller formen bra efter tvätt. Snygg.

Minus: Fjädrarna är mycket mjuka längst ut och viker sig lite. Dyr.

Betyg: 5 av 5

Husmorstips: Damma smart!

  • Damma uppifrån och ner. Börja med taklampor, hyllor, bord och dammsug sist.
  • Använd dammdukar till plana ytor, som bord och fönsterbräden. Börja med en torr trasa, och ta sedan bort fläckar med en våt trasa. 
  • Vik ihop trasan två gånger så kan du damma med en sida i taget. Då kan trasan användas längre innan den måste skakas eller tvättas.
  • Dammvippor är bäst i trånga utrymmen som radiatorer och för att nå taklampor och böcker högt i hyllan.

Artikeln publicerades först hos Icakuriren

Scroll to Top