Därför bör du rengöra kaffebryggaren oftare än du tror – testa effektiva husmorsknepet

Smakar kaffet inte som vanligt? Det kan bero på att bakterier, mögel och svamp börjat gro. Så här enkelt rengör du kaffebryggaren med ättika.

Har kaffet börjat smaka konstigt eller till och med illa? Då kan det vara hög tid att ge kaffebryggaren en ordentlig rengöring. Faktum är att många kaffebryggare är fyllda med bakterier och enligt en studie av NFS International är det svamp och mögel i ungefär varannan kaffekokare. Samma studie visade att många kaffebryggare har mer bakterier än toalettstolen eller dörrhandtaget till badrummet.

Hur ofta ska man rengöra kaffebryggaren?

Med tanke på mängden bakterier som samlas i kaffebryggaren är det en god idé att rengöra och avkalka kaffebryggaren regelbundet, gärna en gång i månaden. Men delar som kaffekanna och lock bör diskas varje dag.

Rengör kaffebryggaren med ättika

Det finns rengöring att köpa i butik men som till det mesta i hemmet kan du även använda ättika. Det kalkar av bryggaren effektivt och gör den skinande ren.

Så gör du:

  1. Lägg i ett filter i kaffebryggaren. Fyll vattenbehållaren med lika delar ättiksprit (12 %) och vatten. Sätt på kaffebryggaren. Stäng av igen när hälften av blandningen är kvar i behållaren.
  2. Låt kaffebryggaren stå med ättikan i ca 30 minuter. Sätt därefter på kaffebryggaren igen.
  3. När vattenbehållaren är tom fyller du den på nytt med enbart vatten. Byt filtret. Upprepa proceduren två gånger.
  4. Diska kannan med diskmedel och disksvamp.
  5. Torka av kaffebryggarens utsida med en trasa.

Artikeln publicerades först hos Hus & Hem

Scroll to Top