1. Låt ditt ljus brinna så att hela ytan smälter
När du tänder ditt ljus första gången är det bra att se till att hela ljusets yta får smälta, hela vägen ut till kanten. Om du bara har ljuset tänt en kort stund kommer bara mittdelen av ljuset smälta – och fortsätta göra det nästa gång du tänder ljuset. Det innebär att en vägg av stearin kommer skapas längs kanterna och veken kommer ha svårt att överleva särskilt länge.
2. Lägg ljuset i frysen
Lägg ljusen ett dygn i frysen innan du använder dem. Ljus som har varit frysta brukar ofta brinna långsammare.
3. Se till att veken är stabil
Om veken är för lång kommer ljuset att fladdra mer och stearinet kommer att smälta ojämnt. Se därför till att kapa veken till cirka en centimeter så lågan blir mer stabil.
4. Undvik drag
Om ljuset står i drag kommer det att fladdra och smälta ojämnt. En jämn yta är nämligen A och O för att ljuset ska brinna så långsamt som möjligt.
Artikeln publicerades först hos Hus & Hem