Korta elavbrott påverkar för det mesta bara belysning och elektronik – men vid en längre period utan el kan även värme, vatten, telefoni och datakommunikation påverkas. Här listar vi – enligt Krisinformations riktlinjer – om vad du bör tänka på vid ett strömavbrott och hur du kan förbereda dig.
Så förbereder du dig för ett strömavbrott:
- Införskaffa ficklampor och extra batterier ifall de behöver bytas.
- Köp en eller flera powerbanks som du kan använda till mobil och surfplattor. Tänk på att ladda dessa kontinuerligt så att de fungerar när de väl behövs.
- Fyll på förrådet med värmeljus och stearinljus men tänk på brandrisk och ventilation. Det går även att köpa värmekuddar som kan avge värme i ett par timmar.
- Införskaffa en batteridriven eller solcellsdriven radio och extra batterier.
- Ha Energimyndighetens broschyr “Elavbrott vad gör jag nu?” nära till hands och läs på innan strömavbrottet är ett faktum. Du hittar den här!
Håll värmen
Att hålla värmen är viktigt. Ju kallare det är ute, desto snabbare blir det kallt inomhus. Besvärligast är det därför att råka ut för ett längre elavbrott vintertid. Om det är -10 grader utomhus så tar det 1–3 dygn innan temperaturen sjunkit till 10 plusgrader inomhus, om du bor i ett välisolerat hus. Varma kläder, värmeljus och allra helst en värmekamin gör att du inte behöver frysa. Är ni flera i hushållet är det bra att samlas i samma rum och även sova tillsammans för att hålla värmen uppe. Om du är ensam kan du sova under ett bord med filtar runt omkring för att isolera värmen. Isolera även fönster genom att dra ner persienner, dra för gardiner och hänga filtar framför fönstren.
Vatten
Har strömavbrottet pågått mer än en timme? Då är det bra att fylla på flaskor eller dunkar med vatten, några liter per familjemedlem.
LÄS ÄVEN: Sänk energiförbrukningen hemma: 14 tips som hjälper dig spara pengar
Energimyndighetens checklista inför ett längre elavbrott:
- Ficklampa
- Batterier
- Stearinljus/värmeljus
- Lyktor och lampolja
- Tändstickor/tändare
- Sovsäck
- Filt
- Liggunderlag
- Reservkamin
- Bränsle till kaminen
- Isoleringsmaterial
- Tätningslister
- Dunkar/hinkar
- Vattenrenare och vattenreningstabletter
- Reservmat för några dygn som kan förvaras utan kyla, exempelvis konservburkar med varmkorv, ravioli, linser, majs och bönor
- Reservkök, till exempel ett spritkök
- Husapotek
- Våtservetter och handsprit
- Toalettpapper
- Plastpåsar eller sopsäckar
- Batteriradio
- Vevradio
- Solcellsladdare eller powerbank för mobiltelefon
- Papperslista med viktiga telefonnummer
Källa och mer information: Krisinformation, Energimyndigheten
LÄS ÄVEN: Så inreder du för att spara el hemma – 8 smarta tips
Artikeln publicerades först hos Hus & Hem