Kerstin har snart stickat 5 000 mössor!

Kerstin Karlsson från Hallstavik har stickat nästan 5 000 mössor till Afrika och behövande i Sveriges alla hörn. Det finns bara ett villkor – mössorna får inte säljas!

Vill du också Sticka & skicka?

Hemmets Journals insamling Sticka & skicka till Sukuta, Gambia, pågår till den 18 juni. Målsättningen är att samla in så många mössor/hättor, babykoftor och babyfiltar som möjligt. Du kan sticka, virka eller sy. Bomull eller akryl är föredragna material för bebisar.

Här på hemsidan finner du massor av inspiration och beskrivningar till flera olika koftor, filtar och andra babykläder. Där hittar du även uppdateringar om hur kampanjen går.

När du stickat färldigt och vill skicka är adressen: 

Sticka & skicka, Slättmissionens hjälpande hand, Stenum Romlycke, 532 94 Skara.

Kerstin har snart stickat 5 000 mössor!
Kerstin Karlsson, 56, stickar mössor till behövande barn runtom i världen.

 

Kerstin var fem-sex år när hon lärde sig virka och sticka av sin mormor. Men riktigt aktiv blev hon för några år sedan då hon insjuknade i cancer och fick strålningsbehandlingar som tog tio timmar. Vid ett sådant tillfälle bläddrade hon i en tidning och såg en bild på en mössa som Ulrika Loeb från Hjälpstickan hade gjort.

Hon började sticka mössor av sin mammas gamla garn och när det var slut gick hon till den lokala Ica-handlaren och undrade om han kunde sponsra henne för att kunna köpa mer. Han hämtade 500 kronor från kaffekassan. Andra gånger har hon fått garn till skänks.

– En gång fick jag 16 lådor garn, i gåva. Det blev 148 mössor, det. Och det finns inte två likadana, alla är olika.

Stickningen gör dagarna på sjukhuset och som sjukpensionär lite kortare. Kerstins läkare frågar inte hur hon mår när de träffas, han frågar ”hur mycket har du stickat?” Han säger att hennes stickning är halva läkningen.

 

Inget standardmönster

Kerstin stickar till behövande men med villkoret att de inte får säljas – bara ges bort till välgörenhet. De 4 910 mössorna hon hittills stickat har skickats till exempelvis Afrika, Göteborg, Småland eller den närliggande flyktingförläggningen. Där har de har till och med ett namn på mössorna: Gysingemössan.

– Jag stickar sju centimeter i timmen, jag vet inte om det är snabbt eller långsamt. Men jag ger mig inte på sockor och strumpor, det är så krångligt. Jag vill ju att alla som vill ha, ska få en mössa. Några skriver till mig på Hjälpstickans önskelista, ibland stickar jag till Hemmets Journals ”Sticka och Skicka”-projekt och så är jag med i Handarbeta-för-välgörenhet-gruppen på Facebook.

Hemmets Journal samarbetade med Hjälpstickan 2013 och just nu pågår ett ”Sticka och Skicka”-projekt där hemstickade filtar skickas till Sukutasjukhuset i Gambia.

Vad ska du göra när du stickat nummer 5 000?

– Inte ska jag sluta i alla fall! Jag kanske får ta och sticka in en guldtråd i nummer 5 000 men sen börjar jag på den 5001:e!


Kerstin har snart stickat 5 000 mössor!


Annons
Scroll to Top