• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • "Glömmer aldrig glädjen i kvinnornas ögon"

  Projektet Sticka och skicka som Hemmets Journal startat tillsammans med Erikshjälpen, Libris förlag och Human Bridge har blivit en riktig succé – tack vare Hemmets Journals läsare som stickat tusentals små babyplagg. Och ibland överlämnas de genom specialleverans.

  Bild 1289564

  En lycklig nybliven mamma, men nästan utan kläder till sitt nyfödda barn. Men Annika Ekholm från Human Bridge har med sig små plagg som Hemmets Journals läsare stickat.

   

  Men det kommer väl fram?

   

  Jodå, alla de tusentals Hemmets Journal-läsare som stickat små plagg och filtar till nyfödda i Afrika kan känna sig fullkomligt lugna. Organisationen Human Bridge är ett väloljat maskineri som ser till att allt fungera perfekt.

   

  Och ibland sker förmedlingen mycket direkt från människa till människa.

  – När jag var på en veckolång resa i Etiopien nyligen besökte jag nio sjukhus, berättar Annika Ekholm från Human Bridge. Jag såg mycket svårigheter, men också vad bidrag från vår del av världen kan betyda och förändra.

   

  Fullpackad resväska

  Mycket av det som stickats av Hemmets Journals läsare har skickats till Zambia, men eftersom Annika visste att det också i Etiopien fanns ett stort behov av kläder till nyfödda minimerade hon den privata packningen och packade väskan full med stickade små plagg.

  – Det fanns inte en ledig millimeter. Jag fick göra det klassiska, sätta mig på resväskan för att få ihop den.

   

  När Annika så besökte förlossningssjukhuset Gandhi Memorial hospital i huvudstaden Addis Abeba var det dags att överlämna plagg och värmande filtar.

  Bild 1289565

  I två rader med åtta sängar i varje låg nyförlösta mammor och tittade förvånat på den blonda småländskan som hade så mycket att bära på.

  – Till en början tittade kvinnorna bara intresserat när rumskamraternas tog emot presenterna. Sedan förstod de att det fanns till alla.

   

  Fina plagg

  – Det var fantastiskt att se glädjen i deras ögon när de plockade upp de fina plaggen.

  – De nyblivna mödrarna fick bara behålla sina sjukhussängar i sex timmar sedan måste de åka hem, ge plats åt någon annan.

   

  Vad känner man under ett sådant besök?

  – Det är omtumlande! Innan jag började på Human Bridge arbetade jag under 15 år på intensivvårdsavdelningen på Höglandssjukhuset i Eksjö. Jag har fött två barn på samma sjukhus och också vårdats där efter två missfall. Jag har alltid känt stor trygghet i den svenska sjukvården.

  – Det är klart att tankarna gick dit när jag såg de enkla förhållandena, men jag vet också att sjukvårdspersonalen i Etiopien gör allt de kan.

  – Ny förlösta kvinnornas glädje över plaggen tar jag med mig, men det som berörde mig allra mest var ändå den kvinna som sa att hon inte behövde några kläder. Hennes barn hade dött.

  – Jag gav henne en kram och hon kramade mig varmt tillbaka. Jag hoppas att hon snart får föda ett barn som överlever – och att hon får små plagg till sitt barn!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!