• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Möt vår nya bloggare: Anna Braw

  Anna Braw är redaktör på Libris och ligger bakom en rad böcker i Kyrkkaffeserien, där bland annat de populära handarbetsböckerna Värma en liten, Restvärme och nu senast även Sticka & Skicka ingår.

  Bild 1289562Hej Anna, du är ny som bloggare på HemmetsJournal.se men har sedan länge drivit bloggen Kyrkkaffe under annat tak. Kan du berätta lite om vad din blogg handlar om och vad dina besökare kommer att kunna hitta hos dig nu när du flyttar in hos oss?

  – Kyrkkaffe är en blogg och samtidigt en bok och en bokserie, jag är redaktör på Libris förlag, och vi gav ut boken Kyrkkaffe- bullar, böner och berättelser för nio år sedan. Sedan har vi gjort många böcker på samma sätt, och för ett par år sedan började jag blogga också. Man kan kanske säga att böckerna är som sociala medier i bokform: vi ställer en fråga och gör en bok av svaren. Det är ett väldigt pysslande och pusslande, och det är också ett otroligt roligt sätt att arbeta! Så Kyrkkaffebloggen är en blandning av recept, kyrkkaffeprat och hjälpstickning som många bidrar till, och ibland också något om vad som händer på redaktionen. Det är fantastiska människor som har läst den hittills, de har lärt mig mycket om allt möjligt, och det ska bli spännande att lära känna Hemmets Journals läsare också!

   

  Du var en av styrkorna bakom projektet Sticka & Skicka – när och varför fick du upp ögonen för välgörenhet genom handarbete?

  – Det var när jag gjorde en bok om syföreningsliv – Kärlek, nål och tråd – då jag intervjuade flera hjälpstickare och insåg vilken kraft det finns i det de gör. Vår första hjälpstickningsbok hette Värma varandra, och sedan har det fortsatt både på bloggen och med fler böcker. Jag brukar inte använda ordet välgörenhet, det är lite belastat, men hjälpstickare är verkligen människor som vill göra något bra, vara med och hjälpa till på ett konkret sätt. Det har varit så roligt att utforska alla smarta lösningar och påhittiga modeller – ofta är hjälpstickningsmodellerna liksom lite extra rationella. Och fina! Jag har arbetat med några olika insamlingar på bloggen, och det har blivit ett sådant gensvar varenda gång. Alla är redo att byta tips och inspiration och uppmuntra varandra. Det är ett arbete som inte genererar så mycket stora rubriker i dagstidningarna eller i nyhetssändningarna men som jag tror är viktigt, ofta till och med avgörande, både för alla som arbetar och för alla som tar emot.

  Håller du själv på med handarbete på fritiden?

  – Jag brukar fastna för en modell i taget, så ett tag stickade jag Femtimmarskoftan gång på gång, sedan en massa mössor, sedan Treochenhalvtimmesvästen … och just nu är det virkade babyfiltar. Jag har stickat mycket ombord på Malmös lokalbussar, och jag har inte så mycket tålamod, så det måste vara väldigt enkla modeller. Tur att det verkar tilltala fler!

   

  Vad väntar dig nu för spännande projekt inför 2013?

  – Just nu håller jag på med några böcker som ska komma ut i höst. En som jag är väldigt glad över är fjärde delen i M I McAllisters fantasyserie om Dimslöjornas ö. Det är många barn och föräldrar som har hört av sig och frågat när den kommer. Och så ger vi ut En oväntad vänskap, Abdel Sellous självbiografi, det är han som är förebilden för assistenten i filmen. Men jag fortsätter såklart att skriva på Kyrkkaffebloggen, och det ska bli roligt att se om vi kan fortsätta med Sticka & skicka på något vis. Det är det många som vill, har jag märkt!

   

  Vi hälsar Anna välkommen som bloggare på Hemmets Journal. Kyrkkaffe hittar du här, där du bland annat kan läsa en rapport från släppfesten av boken "Sticka och skicka"!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!