• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Tävlingen avgjord – här är de vinnande grytlapparna!

  Nu är vår populära grytlappstävling äntligen avgjord! Fackredaktionen har tittat och känt på hela 94 bidrag för att kora tio värdiga vinnare. Här är favoriterna – titta och låt dig inspireras!

  Bild 1289873
  Carina T Carlson från Landsbro vann grytlappstävlingen med sin lilla röda stuga - ett vackert nostalgimotiv.

  Gör en rundstickad grytlapp med valfritt motiv – så löd uppmaningen i vår grytlappstävling som vi utlyste i HJ nr 18 i våras. HJ:s rundstickade grytlappar har ju blivit en succé och nu var det er läsares tur att bidra med er kreativitet.

  Hela 94 grytlappar inkom med posten och juryn, bestående av fackredaktionen med handarbetesredaktör Katarina Dock i täten, hade en riktigt trevlig förmiddag med att välja ut vinnarbidragen.

  Här är de tio vinnarna – titta och låt dig inspireras! 

  1:a pris!
  Bild 1289874 Bild 1289875
  Carina T Carlson, Landsbro
  SMÅLANDSTORPET

  – När jag läste om er grytlappstävling ville jag avbilda den lilla stugan som ligger vid en skogskant i närheten av där jag bor. Stugan passerar jag ofta och varje årstid förändrar dess utseende. Eftersom det var vår när jag började sticka så har jag försökt att fånga den skira vårgrönskan då allt börjar få liv igen. Jag ville också få med något som hörde till Småland och därför kom Linneablomman till i förgrunden, skriver Carina om sin vinnargrytlapp.
  Juryns motivering: Ett mycket vackert nostalgimotiv. Finstämt i färgerna, välgjort och med snygga detaljer.


  2:a pris!
  Bild 1289876 Bild 1289877
  Marja-Lena Flykt, Mora
  DALAMOTIV

  Om sin dalamönstrade grytlapp berättar Marja-Lena:
  – Idén till grytlappsmönstret och färgerna fick jag från moradräkten och dalahästen. Jag bor i Mora och värdesätter och uppskattar kulturen i Dalarna. Jag valde att virka en enklare kant som avslutning för att framhäva motivet mer. Tofsen är ytterligare en detalj som förstärker känslan av Dalarna. Den är avtagbar. Hoppas att ni tycker om den och blir glada av min grytlapp.
  Juryns motivering: Svensk folkloretradition på ett smakfullt och personligt sätt. Ett plus för den avtagbara tofsen.


  3:e pris!
  Bild 1289878 Bild 1289879
  Marianne Areskog, Sundsvall
  SKÖNA ROSOR
  – Jag har länge haft lust att sticka ett rosenmönster – rosor har ju gett inspiration till mönster för såväl broderade, som virkade och stickade arbeten, skriver Marianne. När jag såg HJ:s tävling fick jag motivation att sätta igång. Eftersom jag helst stickar på fri hand och baksidan på grytlappen fick ett annat motiv, så krävdes lite tankemöda för att få mönstret att stämma på båda sidor. Så här i efterhand tänker jag naturligtvis att det hade varit enklare, men inte lika roligt, att sticka en enfärgad baksida. Två sidor, rosor på den ena och fiskbensmönster på den andra.
  Juryns motivering: En mycket dekorativ grytlapp, välstämd i både färger och mönsterkombination.


  4:e – 5:e pris!
  Bild 1289880
  Kersti N-Hansen, Båstad
  SPANSKA TJURAR
  – Inför ett besök hos goda vänner i Spanien föreslog min man att jag skulle sticka ett par med spanska tjurar och spanska färger. De kan även gälla som skånska tjurar då den skånska flaggan har samma färger som den spanska, skriver Kersti. Bild 1289881
  Ulrika Rask, Gävle
  RARA PELARGONER
  – Jag höll på att plantera om alla mina pelargoner och fick då till min stora glädje se att min älsklingspelargon "Winford" hade klarat vintern, berättar Ulrika. I samma veva läste jag i HJ om tävlingen och fick då en idé att försöka sticka min pelargon på en grytlapp.


  6:e – 10:e pris!
  Bild 1289882
  Hanna Svensson, Ljungbyhed
  FÄRGGGLADA ROMBER
  – Jag ville göra en grytlapp som är rolig att sticka. En man blir glad av, gärna med attityd. Fin i alla tänkbara färgkombinationer, skriver Hanna.
  Bild 1289883
  Inger Svanlund, Katrineholm
  JÄMTLANDSFLAGGANS FÄRGER
  – Min moster Signe fyllde år och eftersom hon älskar att fiska så tänkte jag att jag kunde göra en grytlapp som hon kunde använda när hon kokar sitt kaffe på fisketuren.

  Bild 1289884
  Anette Karlsson, Köping
  DOMHERRAR
  – Denna grytlapp gjorde jag till min mamma, eftersom hon älskar domherrar, skriver Anette.
  Bild 1289885
  Solveig Dolk, Gamleby
  KÄRT BRUDPAR
  – Här är min man och jag när vi gifte oss, berättar Solveig. I år har vi haft en fest för att vi varit gifta i ganska många år.

  Bild 1289886
  Birgitta Schjött, Kungsör
  KUNGLIGA KRONOR

  – Med tanke på vårt prinsessbröllop 19 juni 2010 så tycker jag den här grytlappen är lite rolig, skriver Birgitta.
  Bild 1289887
   
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!