Vid 23 års ålder fick jag mitt första barn, en frisk pojke. Ett år senare fick vi ytterligare en son, som tyvärr har en svår funktionsnedsättning. Han var nära att dö flera gånger och var – och är fortfarande – svårt hjärnskadad. Läkarna ­föreslog att han skulle placeras på en institution. Jag kunde inte stå ut med det, så vi valde att ha honom hemma.

Läs även: Min exmake förstör mitt och barnens liv

Min man arbetade mycket, men jag gjorde vad jag kunde för att ta hand om mitt funktionsnedsatta barn och hans äldre bror. Men jag måste erkänna att min yngste tog upp mycket tid på grund av sina funktionsnedsättningar och förmodligen led hans äldre bror av detta. Han var ett lyckligt, omtänksamt och mycket hjälpsamt barn.

Sonen skyller sina problem på mig

Till slut blev det för svårt för mig att ta hand om min funktionsnedsatte son hemma, så det slutade med att han flyttade till ett hem. Under den tiden gled min man och jag isär och vi skilde oss. Min äldste son stannade hos sin far eftersom det var där hans vänner och skola fanns, medan jag flyttade till en lägenhet och började studera. Den sista delen av studierna var i en annan del av landet, så jag var tvungen att flytta dit. Där träffade jag en ny man och gifte om mig.

Läs även: Mitt barnbarns pappa vill inte veta av henne

Min äldste son var olycklig över min flytt. Han kom på helgerna, men han var arg på mig. Han började senare dricka och fick också diagnosen adhd. Han fick dock en utbildning och till en början gick det bra för honom. Jag märkte dock att han drog sig undan och blev alltmer inåtvänd. Han började också spendera för mycket pengar i sitt privatliv och var skyldig pengar överallt.

Runt jul förr­­­förra året blev jag kontaktad av några av min sons vänner som berättade att han tog droger, var aggressiv och helt utom kontroll. Jag har försökt hjälpa honom, lånat honom pengar, besökt honom och försökt prata med honom, men han vill inte prata med mig. Allt han säger är att det är mitt fel att han mår så dåligt. Jag är förkrossad och klandrar mig själv för att han har hamnat här. Vad ska vi göra?

Rebecka

Vibeke Dorph svarar

Det är säkert så att din son har känt sig övergiven och förmodligen inte alltid har fått den närhet som ett barn behöver. Men omständigheterna var som de var: Ni fick ett svårt funktionsnedsatt barn, ni försökte göra så gott ni kunde i det kaos som uppstod och ni fick alla betala ett högt pris, inklusive du som kämpade så hårt för att hålla din funktionsnedsatte son hemma.

Nu antar jag att du har berättat för din son hur mycket du älskar honom och hur mycket du önskar att du kunde ha gjort saker annorlunda och bättre för honom än vad du kunde göra vid den tidpunkten. Om du inte har gjort det, säg det utan att ­försvara dig på något sätt. Du vill bara att han ska veta att han är älskad, alltid har varit det och alltid kommer att vara det.

Läs även: Måste jag ha kontakt med min lata syster?

Han måste vilja hjälpa sig själv

Upprepa återigen för honom att du vill hjälpa och stödja honom – men att han inte hjälper sig själv genom att fastna i offerrollen. Han
är en vuxen man. Det är bara han som kan bestämma sig för att ha ett bra liv. Det får han inte genom att skylla på dig och det förflutna för sitt missbruk – det får han bara genom att ta hand om sig själv.

Jag tror också att hans missbruk bara förvärras av den diagnos han har. I det här fallet är det bara han som kan se till att han får rätt behandling. Om han inte gör det, om han insisterar på att fortsätta vara ett offer, då har du gjort din del och det finns inget ­annat kvar att göra än att se till att du får ett bra liv utan skuld och skam. För du förtjänar det med tanke på allt du har gått igenom.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph, vår relationsexpert, om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Hemmets Journals relationsexpert Vibeke Dorph. Foto: Klaus Rudbæk

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.