Ines: Jag står inte ut med min bortskämda styvson

Jag föll för min nya man för att han var en så fin pappa, men nu när hans son har flyttat in hos oss har vår relation blivit sämre. Min styvson är självisk och bortskämd och jag står inte ut med att bo med honom. Vad ska jag göra?

Efter att ha lämnat ett våldsamt äktenskap blev jag djupt förälskad i en ny man för tio år sedan. Hans son gick i samma klass som min äldsta dotter och det var så vi möttes. Jag tyckte han var en sådan fin pappa och han tog så väl hand om sin son. Det var det jag föll för.

Pojken har alltid bott hos sin mamma men flyttade hem till oss för tre år sedan då hans mamma tragiskt dog av sjukdom. Det var då saker och ting började gå galet.

Min styvson är lat, han ljuger och han är mycket bortskämd. Både av sin pappa och tidigare även av sin mamma.

Han tillbringar i princip all sin tid med att sitta framför datorn och spela spel och han deltar väldigt lite i familjens aktiviteter. Min sambo tycker att han har en fin grabb medan jag och mina båda döttrar tycker att han är introvert och egocentrisk.


LÄS ÄVEN: Tina: ”Min man vill inte att jag reser med min dotter”


Till skillnad från mina flickor har han inget extrajobb på helger och lov, eftersom han har ärvt en mindre förmögenhet av sin mamma behöver han inte jobba för att få extra fickpengar. Om jag försöker få honom att hjälpa till här hemma, sticker han bara. Och hans pappa försvarar honom alltid. Det har nu resulterat i att inget av barnen hjälper till här hemma.

Jag vet att det inte är pojkens fel att han har hamnat här hos oss men varken jag eller mina döttrar står ut med att bo tillsammans med honom. Förra sommaren tillbringade jag bara med flickorna medan min sambo och hans son var i en stuga som vi hade hyrt. Det var ingen bra semester och jag skäms över att vi lever som vi gör.

Det har påverkat relationen med min sambo på ett tråkigt sätt och mina döttrar lider också av att stämningen här hemma är så dålig. Har du ett råd till mig?

Ines

Vibeke Dorph svarar: Leta inte fel hos varandras barn

Min personliga erfarenhet från min egen blandade familj är att vardagen fungerar bäst om man låter bli att lägga sig i hur ens partner uppfostrar sina egna barn, mina bonusbarn. Det är inte lätt att vara barn i en blandad familj och jag tror att det är svårare att vara barn till en pappa än till en mamma i en styvfamilj. Och det beror på att vi kvinnor ofta tar ett större ansvar för hemmet och därför har en tendens att lägga oss i hur vår partner uppfostrar sina barn. Män lägger sig inte i det på samma sätt, enligt min erfarenhet. Därför tycker jag att du i görligaste mån ska låta din sambo få uppfostra sin son i fred.

I din beskrivning av pojken ser jag inte en bortskämd unge, jag ser en ledsen pojke som har det jobbigt. Det är ju egentligen inte så svårt att förstå. Hans mamma är död och även om han har ärvt en massa pengar, skulle han helt säkert hellre ha sin mamma i livet.


LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Min svärmor framställer sig alltid som ett offer


Rent konkret vill jag föreslå dig följande: Se till att göra något på egen hand som ger dig energi och gör något med dina döttrar som ger er extra energi. Res bort tillsammans, hyr en stuga eller något annat som ni mår bra av.

Se också till att du och din sambo får tid tillsammans utan barn. Ni behöver uppleva trevliga saker ihop, saker som inte handlar om era barn och de konflikter de skapar. Föreslå också att din sambo gör något tillsammans med sin son och lägg dig inte i vilka aktiviteter de väljer att göra.

Kort sagt, se till att skapa lite luft mellan er i familjen så att det inte blir så mycket skav. Det kommer att ge er kraft att gå vidare och det är bra om ni sätter er ner tillsammans och drar upp riktlinjer för hur ert hem ska fungera. För självklart ska barnen hjälpa till och det vill de säkert också gärna göra.

Men så länge ni bara letar fel hos varandras barn, kan ni inte skapa en harmonisk vardag tillsammans.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph, vår relationsexpert, om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Hemmets Journals relationsexpert Vibeke Dorph. Foto: Klaus Rudbæk

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.


LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Min pojkväns familj ger mig kalla fötter


Scroll to Top