• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fråga Vibeke: Jag blev dumpad och är rädd för att möta kärleken igen

  Jag föll pladask för en man som inte besvarade mina känslor. Det gjorde mig väldigt ledsen och nu är jag rädd för att ge mig ut och dejta igen, samtidigt som jag ju inte vill vara ensam resten av livet. Vad ska jag göra?

  Fråga Vibeke: Jag blev dumpad och är rädd för att möta kärleken igen

  Jag är nu 55 år och har varit ensam med mina barn ganska länge. Deras far och jag möttes i tonåren, han var min första stora kärlek men när vi hade passerat 40 bestämde vi oss för att separera. Vi hade nått vägs ände med vår relation.

  Min före detta man har gift om sig och fått barn med sin nya fru, medan jag varit ensam och trivts bra med det. Under årens lopp har jag haft ett par förhållanden men ingenting seriöst.

  Då mitt yngsta barn flyttade hemifrån förra året började jag dock längta efter att ha en man i mitt liv. I höstas lade jag därför upp en profil på en dejtingsida och fick faktiskt riktigt många seriösa svar.

  Ett par av dem gick jag ut med men kände inte att jag ville gå vidare. Ingen av dem var mannen jag sökte. Honom mötte jag dock på en middag hemma hos en kollega, då jag hade en mycket charmerande man till bordet.

  Det sa bara klick mellan oss och vi blev ett par. Det var fantastiskt men också skrämmande, bland annat efterson jag inte varit tillsammans med en man på många år. Jag blev väldigt förtjust i honom men känslorna var inte besvarade, tyvärr. Efter ett par månader tackade han för sig och sa att han inte var redo för ett förhållande. Någon annan förklaring fick jag inte.

  Redan från början tyckte jag ju att det var lite läskigt att träffa en ny man och nu när jag blivit dumpad känns det ännu svårare. Jag ska erkänna att jag blev mycket ledsen av hans avspisning. Just nu vill jag ge upp tanken på en ny man i mitt liv, samtidigt som jag ju inte vill vara ensam resten av livet. Hur ska jag gå vidare? Har du något råd till mig?

  Pernilla

  Relationsexpert Vibeke Dorph svarar: Du vet att du inte dog av det

  Du har levt ensam i många år och jag förstår att det är skrämmande att lämna din trygga vrå för att leta efter en ny kärlek. Precis som du redan upptäckt riskerar man ju att bli både sårad och ratad. Men så är det – om man inte vågar, kan man inte vinna. Så är det med allt här i livet.

  När jag läser ditt mejl känns det som om du uppfattar ditt lilla äventyr som ett misslyckande och att du därför vill dra dig tillbaka. Jag tycker att du ska se på saken på ett annat sätt: Du är ingen förlorare och du har inte misslyckats – du är bara mitt i en snabb process.

  Du har vågat dig ut, du har mött män och du har sagt nej till dem du inte känner något för. Du har lyssnat till ditt hjärta och ditt förnuft i stället för att vara tillsammans med någon bara för sakens skull.

  Så har du mött en man som fått dina känslor att svalla, fast han tyvärr inte känt likadant. Det är inte roligt att bli dumpad, men nu har du prövat på det. Och du vet att du inte dog av det.

  Så vad ska du göra nu? Svaret är lätt: Du ska fortsätta att gå den väg du stakat ut för dig, allt annat vore dumt. Då har du verkligen förlorat. Nej, ge dig ut i vårsolen och leta vidare efter kärleken.

  ­Påminn dig om att du har en spännande resa framför dig för att nå ditt mål. Även om det kan bli lite turbulent ibland.

  Vibeke

  Skriv till Vibeke

  Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

  Klicka här för att skicka din fråga till Vibeke

  Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

  Eller maila till hj.experter@egmont.se

  Skriv "Fråga Vibeke" i ämnesraden. 

  Alla frågor hanteras med sekretess.

  Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!