• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fråga Vibeke: Nu när jag ska bli farmor tar min son avstånd från mig

  Jag och min son har alltid haft en fin relation, men nu när han själv ska få barn har han börjat ta avstånd från mig. Han och hans sambo tackar nej till middagsinbjudningar och bjuder heller aldrig in mig. Har du något råd till mig?

  Fråga Vibeke: Nu när jag ska bli farmor tar min son avstånd från mig

  Min son ska bli pappa och tackar nej till min hjälp

  Min sons pappa och jag gick skilda vägar när pojken var ganska liten. Sedan dess har han bott mest hos mig och han har idag en ganska sporadisk kontakt med sin far, som har kämpat mot alkoholproblem i många år men nu har en ny familj.

  Min son och jag har haft en otroligt bra relation. Jag tycker att jag har gett honom en fin barndom och nu när han är 26 år är han en klok och härlig ung man. Jag är mycket stolt över honom.

  För tre år sedan mötte han en gullig tjej som han flyttade ihop med. Och nu väntar de barn tillsammans. Jag ser väldigt mycket fram emot att bli farmor men just nu vet jag inte vilket ben jag ska stå på. Min son och jag har alltid haft lätt för att prata med varandra men nu har jag en känsla av att han tar avstånd från mig.

  Jag har erbjudit mig att köpa en barnvagn till dem eftersom de inte har det så gott ställt. Men han har avböjt mitt erbjudande. Han säger att han vill klara av det själv. När jag bjuder dem på middag tackar de nej med en dålig ursäkt. Och jag blir aldrig inbjuden till dem. Nu ses vi i bästa fall en gång var 14:e dag.

  Själv har jag ett bra och rikt socialt liv och jag har alltid respekterat min sons privatliv, särskilt sedan han fick en flickvän. Så jag förstår inte vad jag gör för fel när han sluter sig och tackar nej till min hjälp. Är det något jag bör tala med honom om? Har du något råd till mig?

  JL

  Relationsexpert Vibeke Dorph svarar: Låt dem vara i fred och fokusera på ditt eget liv

  Jag tycker nog att din son beter sig ganska förnuftigt. Han är i färd att skapa sin egen familj och ska snart bli pappa. Det är en stor händelse i livet, kanske särskilt för din son.

  För trots att han har en snäll och omtänksam mamma har han vuxit upp med en pappa som han (förhoppningsvis) inte vill ha som förebild. Han famlar därför lite i blindo och har säkert ett behov av att stänga omvärlden ute och i stället hitta ett eget sätt att göra saker och ting på. Det tycker jag att du måste respektera.

  Med tanke på att ni varit så tajta, tror jag också att han måste ta lite avstånd från dig för att visa sin flickvän att det är hon som är hans verkliga partner – och inte hans ­mamma.

  Det är kanske svårt för dig att inse. Men du måste acceptera det och se tiden an. Det unga paret kommer nog att behöva dig och din hjälp framöver – när de är en stabil liten familj som står på egna ben.

  Fram till dess tycker jag att du ska vara glad för deras skull. Och låt bli att komma med "goda" råd om ditten och datten. Det är säkert välment men din son och hans flickvän kan uppfatta det som att du inte litar på att de kan och förstår. Så låt dem vara i fred och fokusera på ditt eget liv.

  Det kommer en dag då din son och ditt barnbarn får lust och behov av ditt sällskap igen.

  Vibeke

  Skriv till Vibeke

  Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

  Klicka här för att skicka din fråga till Vibeke

  Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

  Eller maila till hj.experter@egmont.se

  Skriv "Fråga Vibeke" i ämnesraden. 

  Alla frågor hanteras med sekretess.

  Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!