Mamma har blivit arg och aggressiv – nu klarar jag inte av henne längre

Relationen till min mamma har aldrig varit särskilt bra men när jag blev ensam med två barn kom vi varandra nära. Tyvärr förändras hennes personlighet när hon drabbades av en blodpropp och hon blev arg och aggressiv. Nu har jag brutit kontakten men det ger mig dåligt samvete.

Jag har alltid haft ett tufft förhållande till min mamma. Jag bodde med henne fram till jag var 5 år, sedan växte jag upp hos mormor och morfar. Mamma hade svårt att klara sig själv och kunde inte ta hand om mig.

Som vuxen har jag inte heller fått något stöd av henne, inte ens när jag blev ensam med två barn. Trots allt så lyckades jag utbilda mig till lärare och när jag var klar med den utbildningen bestämde jag mig för att flytta närmare mamma för att försöka skapa en bättre relation med henne.

Vid den tidpunkten hade hon just lämnat en narcissistisk man som hon varit tillsammans med i många år. Mamma och jag kom varandra nära och mina barn älskade att ha en mormor.

Tyvärr fick mamma en blodpropp när hon var 62 år. Hon överlevde men drabbades av men i form av en personlighetsförändring. Hon blev mycket aggressiv, skäller mycket och är väldigt negativ. Det är sidor hos henne som jag inte sett förut.

När vi hälsade på häromdagen angrep hon mina barn verbalt och det var så obehagligt att vi åkte hem ganska snart. Hon har också blivit tillsammans med sitt ex igen. Han talar illa om henne och utnyttjar henne ekonomiskt.

Sist jag talade med henne började hon beskylla min yngsta dotter för en massa hemska saker, helt gripna ur luften. Om hon sprider sådana lögner kan det få katastrofala följder för min dotter.

Jag har nu brutit kontakten med mamma. Det är för tufft för mig att umgås med en person som är så hatisk och aggressiv. Jag klarar inte av det. När jag har försökt tala med mamma om detta, säger hon att det bara handlar om att jag är ett sårat barn som innerst inne är arg på henne.

Vad ska jag göra? Jag har ju samtidigt dåligt samvete över situationen.

Vilsen dotter

Relationsexpert Vibeke Dorph svarar: Bryt kontakten om du kan

Jag förstår verkligen att det här är tufft för dig, särskilt när du långt om länge äntligen lyckats få en bra kontakt med din mamma. Jag förstår också din sorg och det dåliga samvetet som du nu bär på.

Det är helt naturligt att du känner så. Det visar att du, trots det svek din mamma utsatt dig för, är en empatisk och inkännande människa.

Men jag tror att du inte ska lyssna för mycket på dina känslor just nu. Från din beskrivning av din mamma verkar det som hon är en människa som man inte kan nå fram till med omtanke och omsorg. Tvärtom. Hennes aggressiva beteende, vrede och umgänge med en inte särskilt charmig man, gör att hon framstår som en person som är farlig att vara i närheten av.

Hur hårt det än verkar, är mitt råd till dig därför att så långt det är möjligt hålla dig ifrån din mamma. Jag tror nämligen att du skulle må bättre av att ha ett fysiskt avstånd till henne, då är det också lättare att skapa ett känslomässigt avstånd mellan er.

Om du inte kan förmå dig att bryta med henne helt och hållet, minimera kontakten. Och så fort hon överskrider en gräns, sätt stopp! Din mammas beteende i kombination med det svek hon har utsatt dig för, gör dig extremt sårbar för hennes vrede och förolämpningar. Och det kan du klara dig utan.

Du har på egen hand lyckats skapa ett fint liv för dig och dina barn. Det är bra ­jobbat! Och det ska du vara mycket stolt över. Värna och var rädd om det.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph, vår relationsexpert, om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Hemmets Journals relationsexpert Vibeke Dorph. Foto: Klaus Rudbæk

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top