Fråga Vibeke: Min man insisterar på delad ekonomi, trots att jag är sjukpensionär

Min man har alltid insisterat på att vi ska dela lika på alla utgifter, trots att jag som sjukpensionär har väldigt dålig ekonomi. När jag försöker tala med honom om det, kallar han mig småsint och avundsjuk. Vad ska jag göra?

Jag är en kvinna på dryga 50 år som undrar om jag håller på att bli galen (som min man säger) eller om det är något tokigt med mitt äktenskap.

De senaste 20 åren har jag varit gift med en något äldre man, vi har båda barn från tidigare relationer men inga gemensamma barn. Min man har alltid insisterat på att vi ska ha delad ekonomi. Jag är sjukpensionär på grund av en skadad rygg medan min man nu har slutat jobba efter ett långt arbetsliv och har en bra pension.

Han har alltså gott om pengar och just nu är han på skidresa i alperna och innan dess var han på en lång resa med sina vänner. Under tiden har jag gått här hemma eftersom jag inte har råd att följa med – han har heller inte frågat om jag vill följa med.

Min man har alltid varit väldigt påstridig. Alla utgifter ska delas lika. Jag ska skriva ner i en anteckningsbok när jag använder bilen, till exempel. Och när min dotter bodde hemma fick jag såklart betala extra till hushållskassan.

Efter avskedsmottagningen på hans jobb fick han med sig resterna av maten hem och jag fick betala honom för att äta av maten. Det här är bara några exempel av många.

Samtidigt vet jag att min man har lånat ut pengar till sin exfru och sina barn och det rör sig om summor i 100 000-kronorsklassen. Själv har jag så dålig ekonomi att jag får spara länge för att ha råd att gå till frisören och jag köper nästan aldrig nya kläder. Min pension har dessutom blivit lägre eftersom han har tjänat så mycket.

Just nu lever vi parallella liv. Han är ute på äventyr och resor medan jag passar hus och trädgård här hemma. Det stör mig inte att han reser med andra men det sårar mig att han aldrig vill uppleva något spännande med mig.

När jag försöker tala med honom om det, kallar han mig småsint och avundsjuk. Min dotter har i alla år sagt att han inte är god nog åt mig, att han är dominerande och utnyttjar mig som gratis hemhjälp. Jag vet varken ut eller in just nu, men jag är ensam, ledsen och olycklig. Vad tänker du?

Brita

Relationsexpert Vibeke Dorph svarar: Du borde lämna honom

Vad jag tänker? Min första tanke, ärligt talat, är att din man är ett riktigt svin och att du borde lämna honom genast. Men jag vet att det inte är så lätt. Vi lämnar sällan en dålig partner fast vi borde, vi lämnar när vi är starka nog att klara av det. Och jag tror inte du är där än.

Genom att bete sig så illa mot dig i så många år har din man tagit från dig självkänsla och självförtroende. Han har tryckt ner dig så mycket att du tror att det är ditt fel att han är en stor egoist.

Det är det inte. Du är en helt vanlig människa som är mentalt nedbruten efter att ha levt ett par decennier med en obehaglig man. Och du måste komma från honom.

Just nu handlar det dock om att stärka ditt självförtroende så att du får kraft att gå. Du ska därför hitta andra människor att spegla dig i, snälla människor. Vänd dig till en väninna som du har förtroende för och berätta hur illa du far i ert annars så vackra hem. Försök sätta ord på den verklighet du lever i, för då står du faktiskt upp för dig själv. Välj en klok väninna som inte gillar skvaller. Det är första steget.

Skapa dig sedan ett nätverk av människor som inte hånar dig, utan lyfter dig. Skaffa dig egna intressen och gör saker som du mår bra av. När du börjar göra bra saker för dig själv kommer du att växa och förstå att det inte är dig det är fel på, det är han som är galen.

Så småningom har du fått tillräckligt med kraft för att lämna honom.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Fråga Vibeke: Min man insisterar på delad ekonomi, trots att jag är sjukpensionär

Klicka HÄR för att skicka din fråga till Vibeke

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

Eller maila till hj.experter@egmont.se

Skriv “Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top