• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fråga Vibeke: Min bästis har gått bort – hur hittar jag nya vänner?

  Min väninna sedan 18 år tillbaka gick hastigt bort. Jag saknar henne så mycket och vill gärna hitta en ny god vän. Jag längtar efter att ge mig ut på äventyr igen. Hur ska jag göra?

  Fråga Vibeke: Min bästis har gått bort – hur hittar jag nya vänner?
  Illustration: Karen Borch

  Hur hittar jag nya vänner på äldre dagar?

  Jag har förlorat min väninna och reskamrat sedan 18 år. Det gick fortare än jag kunde ana. Hon lades in på sjukhus i början av december men hon fick komma hem igen och vi hade ett trevligt samtal strax före jul.

  Jag saknar henne så mycket och tänker ofta på henne. Vi stod varandra nära och kunde dela allt. Faktum är att vi hade bokat en resa nu i höst och den såg vi båda fram mot. Nu tar min dotter hennes plats på resan och det är jag naturligtvis glad för.

  Nu undrar jag: Vet du var jag kan finna en ny god vän igen? Eller en reskamrat? Jag fyller 75 år i sommar men är helt frisk och längtar efter att ge mig ut på äventyr igen. Jag har försökt hitta vänner på mötesplatser på nätet men det verkar kosta för mycket pengar.

  Naturligtvis har jag andra fritidsintressen. Jag går till biblioteket en gång i veckan men här hälsar man bara på varandra och får inte riktig kontakt. Jag går också en kurs i bokbindning, pysslar med min dator och skriver dagbok. Det har jag gjort sedan 1985 och jag har bundit in dem i tio band, som riktiga böcker.

  Jag har andra väninnor men ingen som står mig så nära och inte heller någon jag kan resa med. Har du något råd till mig?

  GH

  Relationsexpert Vibeke Dorph svarar: Goda vänner flyger inte bara in genom dörren

  Jag kan komma med några förslag. Precis som du och många andra har jag varit i situationer då jag känt mig alldeles ensam och saknat en god vän som jag kan dela tankar och upplevelser med.

  Det tog lite tid för mig att upptäcka att goda vänner inte bara flyger in genom dörren – jag måste själv göra något! Det har du lyckligtvis redan kommit fram till.

  Jag har alltid varit intresserad av att läsa och skriva så jag tog mod till mig (för det ska man) och frågade ett par tjejer om de ville starta en läs- och skrivgrupp med mig. Det föll i god jord och nu är de två av mina bästa väninnor.

  Undersök om ditt bibliotek har någon läsgrupp. Det är ett trevligt sätt att umgås. När jag ser en sådan läsgrupp på mitt bibliotek blir jag alltid glad. De ser så engagerade ut och har livliga diskussioner.

  Jag har också gjort en busstur till Paris med min mamma. Häften av deltagarna reste ensamma och förutom att vi gjorde utflykter ihop, åt vi alla tillsammans varje kväll och det var väldigt trevligt.

  Leta på nätet, det finns många resebolag som ordnar turer för ensamma resenärer. Eller våga åk ensam på en busstur. Du får säkert nya bekanta på så sätt.

  En resglad bekant till mig tog en kvällskurs där han mötte människor som också hade lust att resa. Så kika i kurskatalogerna och se om där finns en kurs som lockar dig.

  Ett alternativ är också att bli volontär i någon organisation. Röda korset, Stadsmissionen, IM, Rädda barnen ... Det finns många organisationer som söker frivilliga till sina butiker, kaféer eller till andra uppdrag.

  Jag önskar dig all lycka till!

  Vibeke

  Skriv till Vibeke

  Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

  Klicka här för att skicka din fråga till Vibeke

  Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

  Eller maila till hj.experter@egmont.se

  Skriv "Fråga Vibeke" i ämnesraden. 

  Alla frågor hanteras med sekretess.

  Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!