Doktorn: Svårt att hålla tätt? Det här kan du göra!

Besvären är vanliga och något många kvinnor upplever, men det finns hjälp att få.

Jag är en kvinna på 53 år som har tre vuxna barn. De senaste åren har jag fått allt svårare att hålla tätt. Jag skulle vilja veta om det finns något som skulle kunna förhindra mitt urinläckage? Jag har svårt att hålla tätt när jag skrattar eller nyser. Man vill ju inte ha trosskydd jämt.

Orolig kvinna 50+

Doktor Kenneth Ilvall svarar:

Dina besvär är vanliga och något många kvinnor i din situation upplever. Detta beror på att bäckenbotten töjts ut en del genom åren efter barnafödande, men även på grund av hormonella förändringar. Det finns hjälp att få och du kan kontakta en gynmottagning som oftast har duktiga barnmorskor som kan hjälpa till med olika stödjande prolapsringar om detta är orsaken, annars finns det urologer som kan göra ett ingrepp som stöttar upp bäckenbotten och ändrar vinkeln på urinröret och urinblåsan som gör det lättare för blåsan att hålla tätt. Ibland kan det krävas en remiss från en husläkare.

Kenneth

Ställ din fråga till doktor Kenneth:

Doktorn: Svårt att hålla tätt? Det här kan du göra!

Kenneth Ilvall är allmänläkare, specialist på sköldkörteln och brinner särskilt för att ge hjälp och stöd till patienter med kroniska besvär.

När du skriver till Kenneth är det viktigt att du beskriver dina symtom noga. Tänk också på att alla brev och mejl inte kan besvaras. Ett urval av frågorna besvaras i tidningen och kan även komma att publiceras på sajten.

Du är helt anonym och det enda som publiceras i samband med din fråga är din signatur.

Skriv till: “Fråga doktorn”, Hemmets Journal, 205 07 Malmö.

Eller mejla: hj.experter@egmont.se

Skriv “Fråga doktorn” i ämnesraden. Dina frågor behandlas med sekretess.

Scroll to Top