• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jag oroar mig för att min dotter vill separera

  Det vi oroar oss mest för här i livet är kanske våra barns välmående. Det är svårt att släppa taget, men man måste lita på att barnen tar bra beslut för sig själva, menar relationsexperten Ingemar Gens.

  Jag oroar mig för att min dotter vill separera

  Jag är en bekymrad mor som har ett problem jag funderar över ständigt, och som jag inte kan släppa.

  Det är så att min yngsta dotter har bott tillsammans med en man i fyra år, men nu funderar hon på att flytta isär och bli särbo istället. Som jag ser det så spänner hon sig i sambolivet. Hon känner sig övervakad av sin sambo, hon säger att han kollar var hon är, detta märker hon via mobilen.

  Min dotter har tidigare levt med en man som var otrogen mot henne, och de separerade. Och nu tror hennes nuvarande pojkvän att min dotter gör likadant! Hopplöst fall tycker jag. Han har gjort min dotter illa genom sin misstro så nu vill hon flytta. Det som är tråkigt är att han har två barn som är fästa vid henne. De har ju redan fått gå igenom en relation som gått i kras … Jag vet inte hur jag ska tänka kring alla dessa turer, jag vill ju bara att min dotter ska må bra! Hur ska jag göra och hur ska jag hjälpa henne?

  Bekymrad mor

  Relationsexperten Ingemar Gens svarar:

  Ja, ens barns väl och ve är kanske det som skapar mest engagemang och oro genom livet. Drömmen är förstås att de ska komma till ro och hitta stabilitet och lycka. Kanske är tilltron till att de skulle förstå sitt eget bästa ibland svag, och på något märkligt sätt förblir de som små barn hela livet för en. Men den äldre generationen glömmer ofta hur kompetenta de själva faktiskt var, och det säkert redan vid ganska unga år.

  Din dotter upplever sig vara övervakad och kontrollerad och då är det nog inte möjligt för henne att bli kvar under samma tak som mannen. Varför vill hon ens fortsätta förhållandet med honom när han beter sig på det viset? Du tycker din dotter ska tänka på hur barnen kan uppleva att hon flyttar ut, men hans barn kan knappast vara hennes ansvar i det här läget. De har ju redan två föräldrar som ska se till deras bästa.

  Du måste nog trots allt lita på att din dotter vet vad hon gör. Man kan inte förändra andra, bara sig själv och med det sagt finns det nog inget annat du kan göra än att lyssna på din dotter, stötta henne i besluten och finnas där i vått och torrt som man brukar säga, oavsett vad hon kommer fram till. 

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!