• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Varför hugger katten?

  Vad får katten att plötsligt hugga tag i benen på sina ägare? Kattvetaren Ylva Stockelberg svarar.

  Varför hugger katten?

  Vi har en katt som snart är 3 år. Han kan vara både arg och kelig. Vi går ut med honom i koppel och när vi kommer in igen hoppar han på oss på benen och riktigt hugger. Varför gör han så? Han kan vara ute mycket i trädgården lös.

  Undrande

  Kattvetaren Ylva Stockelberg svarar:

  Jag tror han vill leka, men han ska naturligtvis inte hoppa på dina ben och bita. Kattungar leker ganska våldsamt med varandra, men de har skyddande päls. Om någon tar i för mycket så skriker den angripne till och vill inte heller fortsätta leken. De uppfostrar varandra och sätter gränser för hur våldsam leken ska vara för att alla ska tycka att det är kul. Här blir det du som får sätta gränsen.

  Bra beteende ska belönas och dåligt, eller oönskat, beteende ska helst ignoreras. Men när det inte är möjligt får man ta till andra knep. Eftersom det sker när du kommer in så kan du vara beredd. Hoppar han och biter dig, spruta lite vatten på honom med en duschflaska. Katter är mycket läraktiga, så jag skulle gissa att det räcker att du gör detta två–tre gånger. Därefter behöver du bara skaka på flaskan. Du kan också säga nej samtidigt som du sprutar lite vatten. Då kan det räcka med att bara säga nej efter två–tre gånger. Att han gör det just när ni kommit in kan bero på att han fått många intryck och är upphetsad och vill göra av med energin på lek. Testa att leka lite extra när ni kommer in, till exempel genom att kasta iväg en boll som han kan leka med.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!