Varför jamar katten på nätterna?

Vår katt har börjat jama och väcka oss på nätterna. Han är kastrerad och har inte gjort så tidigare. Ut vill han bara ibland. Står...

Vår katt har börjat jama och väcka oss på nätterna. Han är kastrerad och har inte gjort så tidigare. Ut vill han bara ibland. Står mest på trappen och tittar. Mat har han aldrig tackat nej till – men vi ska väl inte behöva vara uppe på nätterna och servera honom? Finns det något man kan göra åt det?

Undrande

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Ökat jamande ser vi vid olika tillfällen hos katter. Förändringar i ljuset på grund av årstidsväxling kan sätta igång lättare hormonella förändringar – även hos kastrerade katter. I grunden är katten ett nattaktivt djur – många vill gärna ut på en jakttur eller få ett gott mål mat serverat på fat. När man är trött och faller till föga för tjatet lär sig katten snabbt att husse eller matte kan fås att öppna kylskåpet på befallning, så det är bra om ni undviker extraportioner då. Du skriver inte hur gammal katten är. Riktigt gamla katter uppvisar ibland lite “dement” beteende med sömnstörningar och ökat jamande. Oftast brukar ägaren förstå att det rör sig om demensliknande symtom – katten stannar ofta upp och tvekar. Tyvärr saknas behandling för detta. Det finns även en sjukdom, giftstruma, som drabbar den lite äldre katten. De brukar också jama mer, bli hungrigare och med tiden magra av. Ett blodprov behövs för diagnosen och behandling finns. Ett enkelt försök man kan göra själv är att köpa Feliway, ett lugnande feromon för katt, och se om det dämpar beteendet.

 

Scroll to Top