Har jag för hög vilopuls?

Jag har 90 till 98 i vilopuls. När jag tar blodtrycket hemma är det 129/83. Har tagit EKG, men man hittade inget fel. Läkaren sa...

Jag har 90 till 98 i vilopuls. När jag tar blodtrycket hemma är det 129/83. Har tagit EKG, men man hittade inget fel. Läkaren sa att man kan ha upp till 100 i puls men jag tycker det är högt! Jag äter bra, går mycket och har ett tungt jobb, röker inte och dricker inte. Jag tycker mitt kolesterol var högt också. P-kolesterol 7,1, p-LDL-kol 5,3. Jag har hört att man inte ska ha över 5. Läkaren sa att det var normala värden. Vad säger du om detta?

Orolig 56-åring

Hemmets Journals doktor Kenneth Ilvall svarar:

Att ha en hög vilopuls som inte ger några symtom, påverkan på EKG eller blodtrycket är inte i sig farligt. Att du är orolig är förståeligt, men jag tycker ändå inte du behöver känna oro, såvida du inte har ett fysiskt obehag av din puls. Det finns ärftliga komponenter i detta också. Jag har även noterat en viss överrepresentation av “högpulsare” om man snarkar och har andningsuppehåll i sömnen. Om allt detta är uteslutet och du ändå är orolig för din höga puls finns det milda blodtryckssänkare som tar ner pulsen. Diskutera med din läkare om det kan vara ett alternativ att prova. När det gäller dina kolesterolvärden finns det otroligt mycket skrivet. Det forskarna börjar enas om är att vi alltid ska behandla tillstånd efter en hjärt-kärlincident. Att behandla nivåer som ligger inom referens hos “kärlfriska” är inte vårdens uppdrag som det ser ut idag, men här går åsikterna lite isär och det finns förespråkare som hävdar att man ska trycka ner kolesterolvärdena, i synnerhet LDL-kolesterol, även hos personer utan andra riskfaktorer. Just dina värden ligger i överkant och jag tycker att du ska be om en uppföljning och få en ny bedömning om några månader. 

Scroll to Top