Orsakar min tarm smärtan i ryggen?

Jag är kvinna och 78 år. För tio år sedan opererade jag bort äggstockar och livmoder pga cancer. Två dagar efter opererades jag igen för...

Jag är kvinna och 78 år. För tio år sedan opererade jag bort äggstockar och livmoder pga cancer. Två dagar efter opererades jag igen för buken var fylld av blod och vätska. Efter det fick jag tarmparalys i sju dagar. Sedan dess har magen ofta känts spänd, men har fungerat skapligt ändå. Ibland har jag haft smärtor och ingen avföring på tre–fyra dagar. För fyra år sedan gjorde jag en röntgen av hela tarmsystemet för att utesluta tarmcancer. Tarmen var frisk, men man fann en polyp som jag opererade bort för ett halvår sedan. Vid två tillfällen senaste månaderna har jag fått svåra smärtor i ryggslutet, ljumskarna och ner i ett ben. En ortoped som undersökte mig uteslöt att smärtorna kom från ryggen. Jag fick Oxycodone Teva mot smärtan, det hjälper. Min fråga: kan smärtorna i ryggslut och underliv komma från tarmen? Finns det något annat i buken som kan spöka? Hur ska jag gå vidare? Min medicin är Trombyl och Ommitax en gång/dag.

Aktiv kvinna

Doktor Ola Gavelin svarar:

Mage och rygg är kroppsliga strukturer som ligger nära varandra och påverkar varandra i hög grad. Smärta i rygg, underliv och ljumskar kan bero på en irritation från tarmarna och bukmuskulaturen – eventuellt kan man också tänka sig att den smärtan du har ner i benet beror på en felaktig belastning orsakad av smärtan du har i ljumsken. Jag förstår att det har gjorts noggranna utredningar av både din mage och rygg och att det inte har gått att finna någon orsak. Jag tänker att du kan ge det lite tid för att se om det handlar om övergående besvär. Kvarstår besvären efter ett par månader får man göra en ny bedömning.

Scroll to Top