Kan jag bli av med min halsbränna?

Jag har problem med uppkördhet och halsbränna, framför allt på natten. Har du några tips på hur jag blir av med den? Jag har fått...

Jag har problem med uppkördhet och halsbränna, framför allt på natten. Har du några tips på hur jag blir av med den? Jag har fått omeprazol utskrivet, men vill egentligen inte ta det. Sen har jag läst att många blir hjälpta av saltsyra och matsmältningsenzymer när man har magkatarr. Stämmer det?

Magnus

Doktor Ola Gavelin svarar:

Halsbränna, eller reflux som det heter på läkarspråk, beror på att muskeln som sitter i övre delen av magen inte sluter tätt. Därmed kommer magsyran, som till största del består av saltsyra, upp i matstrupen och man upplever en obehaglig brännande känsla. Omeprazol minskar mängden saltsyra i magen, och man kan också använda sig av mediciner som binder saltsyran i magen för att minska besvären. En kortare kur med omeprazol är inte skadligt, men om dina besvär är kvarstående bör du prata med din läkare som får bedöma om ytterligare utredning är aktuell. På natten är det bra att sova med huvudändan på sängen något höjd för att minska besvären. Se också till att du inte äter för stora, kryddade och svårsmälta måltider för nära inpå läggdags. Vad gäller matsmältningsenzym eller probiotika, så verkar det främst i tarmen och påverkar inte nivån av saltsyra uppe i magsäcken.

Scroll to Top