• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vågar jag ta kosttillskotten?

  Jag drabbades av en stroke 2015 och tar sedan dess Amlodipin Accord 5 mg för blodtrycket, Ator-vastatin Actavis 80 mg för kolesterolet och Clopidogrel Amneal 75 mg på grund av stroken. Jag tar också Gabapentin för nervsmärtor.

  Jag skulle vilja lägga till några kosttillskott, men vet inte om de krockar. Jag funderar på magnesium, järn och vitamin B12 för trötthet och utmattning. Vill också ta nypon för lederna och Blueberry vision mot försämrad syn och mörkerseende.

  Kan jag ta dessa kosttillskott med mina mediciner?

  Cia

   

  Apotekare Fredrik Hed svarar: Kosttillskotten som du räknar upp – Blueberry Vision, magnesium, Nypon, B-vitamin och järn – går troligen bra att ta med dina mediciner. Det finns inga stora bra vetenskapliga studier som har undersökt dessa kombinationer, men lång erfarenhet talar för att det normalt ska gå bra.

  Eftersom du har haft en stroke tar du blodförtunnande medicin, Clopidogrel. Då ska du undvika kosttillskott såsom Omega 3 och Ginkgo biloba, eftersom dessa också kan krocka/interagera med blodförtunnande medicin och påverka blodets koagulation. Det skulle kunna göra blodet ännu mer lättflytande och orsaka spontana blödningar. Så undvik Omega 3 och Ginkgo så länge du tar blodförtunnande medicin.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!