• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan homeopatiska medel fungera?

  Min sambo är allergisk mot pälsdjur. Eftersom han nekas hyposensibilisering försöker vi hitta alternativa metoder. Det vi hittat och läst mest positivt om är Quattroplex 5 och MSM. Nu undrar vi om dessa två går att kombinera eller om de tar ut varandra (eftersom Quattroplex innehåller allergener och MSM verkar utrensande)?

  Hellbird

   

  Apotekare Fredrik Hed svarar: Det finns inga vetenskapliga studier på något av dessa preparat, så jag skulle inte rekommendera det, och ni ska inte vänta er någon dramatisk effekt. Men om ni är beredda att betala vad det kostar så kanske det kan fungera.

  Quattroplex nr 5 är ett homeopatiskt läkemedel innehållande djurepitel från hund, katt, häst och kvalster. Med homeopatiskt menas att det späds ut så att det finns väldigt lite kvar av det verksamma ämnet. De som förespråkar homeopati menar att det fortfarande fungerar. Jag, som kommer ur den vetenskapligt skolade medicinen, menar att det inte finns någon vetenskaplig teori som stödjer detta. Det är sannolikt ofarligt så testa och se hur det går. Men ni ska inte förvänta er någon effekt.

  MSM finns det inte heller några vetenskapliga studier på, så det blir samma rekommendation där. Prova och se hur det går. Det är sannolikt ofarligt.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!