Hunden tappar pälsen under magen!

Vi är reservhundpassare till en liten pomeranian. Nu är det så att hon har tappat mycket päls under magen så där är det bara bart...

Vi är reservhundpassare till en liten pomeranian. Nu är det så att hon har tappat mycket päls under magen så där är det bara bart skinn. Vi har hört något om “svart skinn” vad nu detta är. Vi tycker så synd om henne men vi tror inte att hon lider av det. Vet du något vad detta kan vara och vad man i så fall kan göra något åt det, Hoppas på svar.

Kristina

 

Veterinär Erik Lundberg svarar: “Svart skinn” eller Alopecia X är en genetisk hudåkomma som är vanlig bland pomeranians och några andra raser med mycket päls. Det är i huvudsak ett kosmetiskt problem – tänk bara på att skydda hunden mot stark sol på sommaren och med ett värmande täcke/jacka på vintern. Hundarna är inte sjuka i övrigt, men man ska alltid förvissa sig om att det inte är någon annan sjukdom som ligger bakom håravfallet, som hudinfektioner eller parasiter.

Eftersom hunden inte lider av denna sjukdom är ett alternativ att inte alls behandla. Annars använder man sig av behandlingar som påverkar hormonnivåerna på olika sätt, men det kan också vara kirurgiska ingrepp genom kastration eller medicinskt genom olika tabletter eller hormonimplantat. Erfarenheten är dock ofta att håret först växer tillbaka för att sedan falla av på nytt.

Scroll to Top