• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vågar jag prova Johannesört?

  Jag är 72 år gammal och opererades för bröstcancer i juni 2017. Efter operationen ordinerades jag Letrozol Orion, 1 tablett 2,5 mg dagligen. Sedan en tid efter operationen har jag känt mig deprimerad. Köpte idag Hypermin, extrakt av Johannesört; ska ta 1 tablett 3 gånger dagligen. Kan jag kombinera Letrozol med Johannesört under cirka 14 dagar?

  Mb

   

  Apotekare Fredrik Hed svarar: Johannesört kan ha en positiv effekt vid mildare former av nedstämdhet och depression. Det verkar också som att det ska fungera att kombinera Letrozol med Johannesört. Jag kan inte hitta några krockar mellan dem.

  Letrozol tillhör en grupp läkemedel som kallas aromatashämmare, som är en hormonell behandling mot bröstcancer. Brösttumörers tillväxt stimuleras ofta av det kvinnliga könshormonet östrogen. Letrozol minskar mängden östrogen genom att blockera enzymet aromatas som deltar i produktionen av östrogen. På så vis hämmas tillväxten hos brösttumörer som behöver östrogen för att växa. I ditt fall ges det för att minska risken för återfall. Normal behandlingstid med Letrozol är fem år.

  Det är inget konstigt att känna sig deprimerad efter ett cancerbesked. Om Hypermin inte hjälper tycker jag att du pratar med din läkare om annan behandling.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!