• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hjälper medlet mot svullna ben?

  Jag läste om Venolet idag. Det består av tallbark, röd vinranka och C-vitamin. Kan jag ta denna tablett då jag har besvär med svullna ben? Går de ihop med mina andra mediciner, såsom Normorix, Amlodipin och Triatec för blodtrycket, samt Trombyl och Simvastatin.

  Kerstin

   

  Apotekare Fredrik Hed svarar: Svullna ben är ganska vanligt när man blir äldre. Oftast beror det på försämrad funktion i klaffarna i benens blodkärl som hjälper hjärtat att få tillbaka blodet till hjärtat.

  Venolet är ett kosttillskott som påstås kunna hjälpa trötta och tunga ben. Det finns däremot inga vetenskapliga studier på produkten som stärker dessa påståenden. Sannolikt går det bra att kombinera detta med dina andra mediciner.

  Tillskottet är baserat på tallbark, röd vinranka och vitamin C. Röd vinranka bidrar till en normal blodgenomströmning i benen och vitamin C bidrar till en normal bildning av kollagen som har betydelse för en normal funktion av blodkärl. Vad tallbark skulle ha för funktion framgår inte.

  Det finns mycket annat du kan göra. Prova att använda stödstrumpor, ha benen högt när du sitter eller ligger, undvika att ha korsade ben när du sitter, inte sitta stilla för länge utan att röra på dig varje timme och gå ner i vikt.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!