Är det farligt att hunden äter sten?

Vi har en strävhårig tax på ett år. Han är kelig och jättesnäll. Det enda problemet är att han äter sten hela tiden. Vi arbetar...

Vi har en strävhårig tax på ett år. Han är kelig och jättesnäll. Det enda problemet är att han äter sten hela tiden. Vi arbetar skift och när vi jobbar är han i en hundgård med sin hundkompis, labradoren Snuffe som är 10 år. Är det på grund av att han har tråkigt som taxen äter stenar eller vad kan det bero på? Än så länge kräks han upp stenarna igen men vi är oroliga att det ska sluta med en operation. Vad kan vi göra? Saknar han kanske något ämne eller vitamin? Eller har du något tips?

Matte & husse

Veterinär Erik Lundberg svarar: Alla veterinärer som hör detta blir också oroliga för stopp i tarmen. Det är en vanlig operation och även om det oftast går bra skall man se allvarligt på stenar som fastnar i tarmen. Är det bara när han är i hundgården han äter sten är det sannolikt något han gör för att roa sig själv. Man får då ändra hundgården så att all sten tas bort eller täcks över, alternativt flytta den till annan plats. Det är då också viktigt att ge honom något annat att roa sig med eller tugga på. Fundera också på om ni kan hitta ett annat alternativ då ni jobbar. Kanske kan han vara på hunddagis eller hos någon pigg pensionär som också vill pyssla om en gullig tax? En labrador i övre medelåldern kanske inte vill vara lekfarbror hela dagen lång… Ibland kan felaktiga beteenden som detta utvecklas till en mani där de bara jagar sten hela tiden. Man får då ta till en munkorg (viktigt att den är stor så de kan hässja) för att undvika stenätandet och sedan söka hjälp för att bryta beteendet. Hör med din lokala hundklubb om det finns någon duktig hundtränare eller hundpsykolog som kan ge dig tips. I enstaka fall kan psykofarmaka behövas för att träningen skall ha önskad effekt. Det är ytterst sällan normalt utfodrade hundar som är friska i övrigt har bristsjukdomar som ger detta symtom.

Scroll to Top