• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Tillfaller allt min dotters sambo?

  Kan en sambo få hälften av boet och bo kvar? Har min dotters barn ingen rätt att få saker, allt är moderns som hon har fått som presenter och genom arv från fadern. Tillfaller det ändå sambon?

  Karin

   

  Jurist Peter Samuelsson svarar: Vad jag förstår efterlämnade din dotter både en sambo och barn. Och då är kravet för att sambon överhuvudtaget ska ärva något, att det finns ett testamente till dennes förmån. Men barnen kan trots detta alltid kräva ut sitt halva morsarv, den så kallade laglotten om de vill.

  På så sätt kan både sambon och barnen bli delägare i dödsboet och då blir det en fråga vid arvskiftet vad var och en av dem får på sin lott av lösöret. Det finns med andra ord ingen lag som säger att det är sambon som med automatik ska få behålla lösöret på sin lott, även om detta i praktiken oftast blir så.

  Men sedan finns det ytterligare ett sätt på vilket en efterlevande sambo kan få del i den avlidnas/avlidnes lösöre, bohag eller bostad. De reglerna hittar vi i sambolagens bodelningsregler och innebär att om den avlidna/avlidne hade fått eller införskaffat denna typ av egendom för ett gemensamt boende eller nyttjande antingen inför att man flyttade ihop eller under sammanboendet kan den efterlevande senast vid bouppteckningen begära en bodelning därav.

  Så även om sambon inte har lagt ut en krona för till exempel inköpet av bohaget kan denne få hälften av detta därigenom. För de föräldrar som har sammanboende barn kan det vara intressant att veta att man i både gåvobrev och i testamente kan skriva in att egendomen inte ska omfattas av sambolagens bodelningsregler.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!