• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Behöver mamma skriva ett nytt testamente?

  Min mamma har skrivit ett testamente till förmån för oss tre systrar som vi undrar hur det gäller idag. "Jag förordnar härmed såsom min yttersta vilja och mitt testamente att vid min bortgång skall all min kvarlåtenskap tillfalla mina arvingar enligt lag. Den egendom, jämte avkastningen därav, som tillfaller mina arvingar skall vara deras enskilda egendom". Testamentet är undertecknat och bevittnat på en juristbyrå.

  Efter att testamentet skrevs har en av oss systrar avlidit. Vad händer nu om vår mamma avlider? Får då vår avlidna systers barn dela på en tredjedel eller ärver vi två systrar som är i livet allt? Mammas önskan är att allt skall delas i tre lika delar. Fråga är om hon i så fall måst skriva ett nytt testamente?

  June

   

  Jurist Peter Samuelsson svarar: Uppenbarligen var det inte så att din mamma ville fördela arvet på annat sätt än vad lagen säger, utan dess syfte var istället att detta skulle bli er enskilda egendom.

  Så vad säger då lagen om fördelningen nu när er syster har avlidit och har efterlämnat bröstarvingar? Jo, den innebär att er avlidna systers barn kommer att träda in i sin mors ställe och att den tredjedel, som hon enligt lag skulle ha ärvt om hon varit i livet vid er mors bortgång, fördelas mellan hennes barn. Din mors testamente kommer därför fungera på det sätt hon har tänkt sig och därför finns det inte heller någon anledning för henne att skriva ett nytt.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!