• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad ska jag tänka på innan vi flyttar ihop?

  För drygt ett år sedan träffade jag en man på nätet. Tyvärr bor han i andra änden av Sverige och resorna till varandra börjar kännas väl långa och därför har vi börjat diskutera att flytta ihop för att se om vi också klarar en vardag tillsammans.

  Vem som av oss som flyttar är fortfarande ovisst mycket beroende på saker som arbetsmarknad, närhet till släkt och andra sociala kontakter, men det lutar åt att det kanske blir jag som flyttar.

  Eftersom han bor i en liten två och har sjukpension blir det i så fall jag som får sälja mitt radhus för att istället köpa en ny bostad åt oss på hans hemort. Vi delar på flyttkostnaderna men det känns ändå som ett risktagande. Har du något råd om vad jag ska tänka på om det nu blir jag som flyttar?

  Laila

   

  Jurist Peter Samuelsson svarar: Efter att ni bott tillsammans i sex månader kommer sambolagens regler att kunna tillämpas såväl vid separation som dödsfall om ni nu inte väljer att avtala bort dessa. Med tanke på att du tycks ha en betydligt starkare ekonomisk situation och kanske kommer investera dina pengar i ett gemensamt boende, vari han vid en eventuell separation kan göra anspråk i enligt sambolagen, föreslår jag att du kanske ska se till att avtala bort dessa regler.

  Men se till att ni ingår avtalet redan innan du flyttar, så att du därefter inte behöver stå med lång näsa för att han vägrar att skriva på.

  Skulle han däremot istället flytta till dig är ditt radhus skyddat vid en separation eftersom du inte har köpt detta med tanke på ett sammanboende med honom.

  Men observera att om du sedan i framtiden skulle välja att sälja huset för att köpa en ny bostad faller denna in under sambolagens bodelningsregler eftersom denna då har inköpts under er sammanlevnad såsom en permanentbostad!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!