• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad hjälper mot hundens röda ögon?

  Min hund är så röd i sina ögon. Hon är snart ett år gammal och har varit röd av och till hela tiden. Vi fick en salva när hon vaccinerades och det hjälpte kanske lite för stunden. Hon verkar inte ha ont eller vara särskilt besvärad.

  Fundersam

   

  Veterinär Erik Lundberg svarar: Många unga hundar är mer eller mindre röda i sina ögonslemhinnor. I dessa slemhinnor sitter mängder av immunvävnad som hela tiden möter för hunden nya ämnen och substanser. Immunvävnaden jobbar hårt och söker avgöra om kroppen ska utveckla tolerans mot ämnet eller försvara sig mot det. I samband med detta blir det ofta rött. Ibland kan man till och med se immunvävnaden som nålhuvudstora blänkande kulor!

  När hunden är kring 18 månader brukar "inlärningsprocessen" vara klar och allt lugnar ned sig.

  Skulle hunden bli irriterad i ögonen, om själva hornhinnan blir gråvit eller om ena ögat ser mer inflammerat ut ska man omgående söka veterinär.

  Det du annars kan göra själv är att skölja ur ögat med vatten (eller ögonbad) efter till exempel en promenad. Inte minst under vår och sommar kan detta vara skönt för hunden och minska eventuell mekanisk irritation av damm och pollen.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!