Min katt klättrar på väggarna!

Jag har försökt hålla min katt inne efter att många katter dött av lungmask här i Skåne. Men katten blir helt vansinnig och river halva...

Jag har försökt hålla min katt inne efter att många katter dött av lungmask här i Skåne. Men katten blir helt vansinnig och river halva huset för att få komma ut. Finns det något maskmedel man kan ge istället?

Orolig

 

Veterinär Erik Lundberg svarar: Vi har nyligen haft ett större utbrott av lungmask hos en kattkoloni här i Skåne. Det drabbade katter som levt i grupp under tuffa villkor. Nu pågår undersökningar hos Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) för att kartlägga hur utbredd masken är.

I många andra länder är lungmask vanligt förekommande hos katt.

Katten får nämligen lungmask genom att äta bytesdjur som möss, fåglar eller grodor. De flesta i övrigt friska huskatter får sällan sjukdomssymtom av lungmask. Ibland kan de få hosta. Men det är ändå viktigt att regelbundet avmaska en utekatt för att hindra smitta till mindre lyckligt lottade katter. Tre till fyra gånger per år är lämpligt för de flesta utekatter som tar byten. Det finns receptfria maskmedel på apoteket som är registrerade mot denna parasit.

Scroll to Top