• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan testamentet ge mig bostadsbidrag?

  Efter ett långt arbetsliv och strävsamt sparande har det visat sig att jag inte blir berättigad till bostadsbidrag eftersom mitt sparande har passerat en viss beloppsgräns. Det rör sig inte om stora slantar, inte ens en halv miljon, och nu kommer frågan till dig.

  Jag har fått hjälp av advokat att testamentera till son och barnbarn, så det är ju pengar som är intecknade i framtiden var tanken från mig. Kan man därför hänvisa till testamentet och därigenom få bostadsbidrag?

  85-årig "stenrik" farmor

   

  Jurist Peter Samuelsson svarar: Om jag hade besvarat din fråga med ett ja skulle juristerna sannolikt bli nedringda av människor som vill skriva testamenten. Men svaret blir istället ett nej, du kan inte hänvisa till ditt testamente.

  Dina pengar är, även om du har testamenterat bort dem, inte på något sätt spärrade utan kan fritt användas av dig under din livstid. Du har ingen som helst krav på dig att det ska finnas en enda krona kvar vid din död och ditt testamente är därför inte heller något försäkringskassan kan ta hänsyn till.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!