Vad ska vi göra åt kattens utslag?

Bobbo är en medelålders kattherre som fått röda kliande utslag framför höger öra. Han hade något liknande när han var två eller tre år och...

Bobbo är en medelålders kattherre som fått röda kliande utslag framför höger öra. Han hade något liknande när han var två eller tre år och då försvann de av sig själv. Vi trodde att det skulle bli likadant denna gång, men vi har nu tvingats låta honom ha en strut runt huvudet. Det blir lite bättre, men när vi tar av struten river han direkt upp utslagen igen. Tycker synd om honom, han gillar inte sin huvudbonad något vidare.

Bekymrad kattägare

 

Veterinär Erik Lundberg svarar: På din beskrivning låter det som “miliär dermatit”, det vill säga ett katteksem. Katter kan få djupa, inflammerade eksem – ofta av okänd anledning. De kan komma och gå. Är han medelålders och bara haft det någon gång förut kan man ofta försöka med en kortisonkur om inte undersökningen ger misstankar om annat. Inflammationerna brukar svara bra på kortison, skulle de snabbt komma tillbaka efter avslutad behandling bör man utreda med odlingar och hudprover.

Scroll to Top