• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan jag förfoga över min mans arv?

  Min make gick bort förra året. När jag rensade ur bland hans mammas gamla papper hittade jag ett testamente som efter vad jag förstår betyder att hans arv efter sin mor, som är borta sedan många år, ska vara enskild egendom. Innebär det att jag inte kan förfoga över de sakerna? Det handlar inte om fastigheter eller pengar utan gäller några smycken och tavlor, inget värdefullt.

  Ska mina och min makes barn ha dessa saker eller kan jag sälja eller avyttra dessa som jag vill när jag måste minska mina ägodelar på grund av flytt till ett mindre boende?

  Okänd

   

  Jurist Peter Samuelsson svarar: Tyvärr framgår det inte av dina rader om det är enbart du som ärver din make eller om det är din makes barn eller rent av både du och barnen tillsammans. Men om särkullbarnen nu har rätt till arv är det naturligt att den enskilda egendomen fördelas på dessa vid arvskiftet, vilket naturligtvis kanske också var syftet med din svärmors villkor om enskild egendom.

  Är det däremot enbart du som nu ärver via ett testamente, som godkänts av barnen utan laglottsförbehåll, har du enligt lag ingen förvaltningsskyldighet att se till att den enskilda egendomen finns kvar den dag du själv avlider. Du kan därför avyttra denna, men naturligtvis även ge bort denna till din makes barn.

  Men då det nu har framkommit att din make på grund av sin mors testamente innehade enskild egendom och detta i sin tur troligtvis påverkar fördelningen mellan hans och dina barn efter din bortgång, är du nu skyldig att låta göra en tilläggsbouppteckning.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!