Är jag för gammal för att skilja mig?

Hemmets Journals relationsexpert Ingemar Gens svarar på läsarnas frågor. Här är det senaste rådet.

Läsarfrågan:
Jag är en man som just fyllt 75 år. Jag är gift sedan många, många år med en kvinna som jag har fyra barn med. De är alla vuxna och har egna familjer. En massa barnbarn har jag också haft turen att få. 

På ytan har allt varit strålande. Vi har haft bra jobb, tillräckligt med pengar, umgänge och så vidare. Våra barn är fantastiska, precis som barnbarnen. Det känns därför litet övermaga att klaga.

Min fru har egentligen alltid önskat att jag skulle ha varit någon annan. Hon var ihop med sin ”childhood sweetheart” ända tills hon träffade mig. Men jag har alltid upplevt att hon ständigt ifråga-sätter att hon bröt upp från förhållandet med mannen som ”var den rätte”.

I alla dessa år har jag jämförts med detta underverk. Jag har ständigt utmanats av ett tonårsförhållande, ibland helt öppet som ”Tony visste hur en kvinna tänker”. När jag tröttnar och säger ifrån frågar jag henne varför hon lämnade denna fantastiske karl svarar hon ”Ja, det undrar jag med. Du var ju så påstridig”.

Jo, jag borde ha skilt mig om inte förr så nu, men det har aldrig blivit av. Men nu vet jag inte om jag orkar mer av att aldrig duga. Till saken hör att jag är, om jag får säga det själv, en ganska kompetent och modern man som lagar mat och städar. Sedan alla barnen lämnat hemmet är avståndet mellan oss milsvitt och även om jag skulle stå ut med det, så är missnöjet från hennes sida så uppenbart och tärande att jag inte längre orkar höra det.

Snälla ge mig ett råd, för det här kan inte pågå längre tror jag. Kan man skilja sig fast man är så gammal som jag?

Gubben behöver ett råd

Relationsexperten Ingemar Gens svar:
Nej, du är inte för gammal för att skilja dig. Jag tror inte det finns någon åldersgräns för det. Men kanske ska du fundera igenom din situation ännu en gång, jag menar att du ju trots allt har levt ihop med din fru i väldigt många år och klarat det, ja antagligen till och med varit djupt förälskad en gång. Har det hänt något speciellt just nu som gör situationen akut? Har ”droppen som får bägaren att rinna över” fallit? Du säger inget om det, men å andra sidan ger du uttryck för att det här inte kan pågå längre.

Jag utgår från att du tydligt berättat det för din fru. Kans­ke många gånger?

Skilsmässor initieras för det mesta av kvinnor och inte så ofta av män och det finns till och med exempel på män som är otrogna för att hon ska se till att det blir ett uppbrott. Förklaringen till äkta mäns ovilja att skiljas kan vara att frun är den enda riktigt nära relationen de har. Det som stödjer den idén är att han väldigt snabbt skaffar en ny partner, medan kvinnor verkar klara sig som singlar.

Om du tydligt har sagt ifrån och ingenting händer, verkar din fru inte vara förmögen till, kanske inte ens intresserad av, någon förändring.

Vill du inte höra mer om Tony eller om några andra som du borde vara mer lik får du nog bryta upp, skaffa ett eget hem och fortsätta ditt liv utan henne.

Hälsningar,
Ingemar

Scroll to Top