• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Varför varnas det plötsligt för nya biverkningar?

  Jag brukar få utskrivet Primolut-Nor av min husläkare för att skjuta på mensen när jag åker på min årliga resa till Thailand, man vill ju inte ha mens när man är på sol- och badsemester! Det har alltid fungerat bra!

  Slog en blick på bipacksedeln innan jag började ta dem denna gång och då stod där en massa nya saker som att man inte skulle ta dem om man hade migrän med aura vilket jag har!

  Eftersom det aldrig varit något problem tidigare tog jag dem ändå. Min husläkare vet ju att jag har migrän men har ändå skrivit ut dessa under alla år! Kan inte minnas att jag sett detta tidigare? Hur farligt är det? Vågar jag ta dem igen?

  Linda, 45 år

    

  Gynekolog Kristina Billberg svarar: Det är mycket olyckligt att all denna information numera står på bipacksedeln utan någon förklaring varför! Det är läkemedelsföretaget själva som tar fram bipacksedlarna och de skriver då allt som gör att de har ryggen fri om något händer.

  Det hela bygger på studier som är 20 år gamla som visar att en del av gulkroppshormonet i Primolut-Nor omvandlas i kroppen till östrogen. Därför har man nu helt plötsligt ändrat bipacksedeln och tagit med alla möjliga biverkningar som finns för preparat som innehåller östrogen, till exempel kombinerade p-piller.

  Det finns senare studier som visar att det inte finns någon ökad risk att ta Primolut-Nor i korta kurer som vid mensförskjutning vare sig för kvinnor med migrän med aura eller kvinnor som haft blodpropp. Det finns heller inga anmälda kända fall i Europa de senaste 50 åren av problem som uppstått vid korta kurer med Primolut-Nor.

  Svensk förening för Obstetrik och Gynekologi vände sig därför till Läkemedelsverket juni 2016 och bett dem ta bort den här varningen i bipacksedeln då den inte bygger på evidens, vetenskap eller beprövad erfarenhet, men inget har hänt.

  Jag tycker din husläkare har gjort rätt och bipacksedeln fortsätter att förbrylla och oro kvinnor!

   

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!