• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan medicinen skada mitt ofödda barn?

  Jag är helt panikslagen! Har blivit oplanerat gravid med min sambo och vi vill gärna ha barn. Jag kan bara inte tänka mig att göra abort. Men sedan är jag jätteorolig för att jag står på Sertralin mot mina psykiska problem. Har provat några gånger att sluta men det går inte, mår väldigt dåligt. Har läst att det är risker med att ta Sertralin under graviditet, att fostret kan skadas. Detta är ett av skälen till att vi avvaktat med att skaffa barn även om vi gärna vill. Hur ska jag göra? Är det stor risk för allvarliga skador?

  Ledsen Anna

    

  Gynekolog Kristina Billberg svarar: Du kan helt lugnt fortsätta din graviditet och fortsätta med Sertralin! Det är gjort en mycket bra och stor svensk studie nyligen som omfattade 1,5 miljoner barn födda mellan 1996 och 2012 där man inte kunde se någon ökad risk för att barn till mammor som tagit Sertralin under graviditeten skulle ha några ökade risker på grund av läkemedelsbehandlingen.

  Det anses idag värre att sluta med behandlingen och riskera att må psykiskt dåligt under graviditeten, förlossningen och den efterföljande perioden.

  Om du tänker fullfölja graviditeten tycker jag du snarast ska vända dig till den mödravårdscentral där du tänker gå på kontroller och beställ tid för ett läkarbesök för att få mer information och stöd!

   

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!